<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58615" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Румен Радев: Предприемаме мерки за наказание на лекарите, които отказват да работят

18 Март 2020
0 3945

Правителството обсъжда въвеждането на строга домашна карантина за възрастните хора, обяви вицепремиерът Томислав Дончев на спешна среща при президента Румен Радев с премиера Бойко Борисов и останалите министри.

По неговите думи, това ще значи още по-голяма мобилизация на социалния патронаж по градове и села. Средствата за това вероятно ще бъдат взети от Европейския фонд за регионално развитие.

В САЩ започнаха първите тестове върху хора на ваксина срещу Covid-19

Именно от европейските фондове ще бъдат взети средства във връзка със ситуацията с коронавируса в България и по света. Дончев посочи, че се готви препроргамиране на съществуващите опративни програми и е възможно да се прекратяват съществуващи договори по тях. Така например допълнителното възнаграждение за медицински работници на първа линия в борбата с Covid-19 от 1000 лева ще бъде обезпечено от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Всички останали министри на срещата увериха, че е създадена необходимата организация от всички институции.

„Има промяна в съзнанието на хората, спазват се и социална изолация и социална дистанция. Остава да решаваме и други важни, неотложни проблеми. Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб, говоря за лични предпазни средства, дезинфектанти”, отчете пък държавният глава.

По думите на Радев е добре, че производството се пренастройва, но лекари в София все още нямат лични предпазни средства.

„Предприемаме мерки за наказание на лекарите, които отказват да работят. Но първо трябва да ги осигурим”, каза още той.

Президентът призова и да не се насажда страх и паника в обществото в тази ситуация.

14 нови случая на коронавирус у нас, общо 81 са вече регистрираните пациенти

Случаите на коронавирус в България към момента са 81, припомни на срещата ген. Венцислав Мутафчийски.

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции