<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=46007" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Коне се радва...

Канадец спаси семейство сърни от заледено езеро (видео)

17 Декември 2019
0 4056

Има дни през канадска зима, когато температурата пада доста под точката на замръзване, снегът още не е паднал и езерата се превърщат в красиви ледени пързалки.

 

Това обаче, което може да донесе радост на един приключенски настроен човек, може да се окаже кошмар за някои диви животни.

 

Видео, записано от човек в Онтарио, показващо как той спасява семейство сърни от хлъзгащия се лед, бе споделено хиляди пъти, след като самият той го публикува онлайн.

 

Нетърпелив да се възползва от студените дни и възможността да покара кънки върху заледените езера, Райън Питърсън отишъл да се попързаля по време на обедната си почивка.

 

Плъзгайки се през "Езерото на гората" в северната част на Онтарио, Питърсън забелязал три белоопашати сърни, безнадеждно заседнали върху леда.

 

Той се приближил внимателно, но имал и силата на гравитацията на своя страна.

 

"Ако са изправени, могат да ви ритнат, но след като са върху леда, то краката им се хлъзгат и не могат да ги повдигнат", сподели Питърсън пред "Гардиън".  

 

Сърните изглеждали изтощени и Питърсън разбрал, че е малко вероятно да успеят да се върнат на брега и че ако не се измъкнат от хлъзгавия лед, то те ще станат лесна плячка за вълците.

 

„Реших, да се върна, да обядвам и да взема въже. Това ми отне около час, но като се върнах те все още бяха на същото място, на което ги намерих. Тогава просто им помогнах и ги издърпах до брега", добави той.

 

Питърсън първо се приближил до майката, като завързал въжето около врата ѝ. Въпреки лекото съпротивление, което оказала, тя не била в състояние да се бори.

 

След това той потеглил, а обърканата сърничка просто се плъзгала по леда към брега. Питърсън се върнал и за другите две, като по същия начин завързал въжето около врата им ги издърпал към брега.

 

Когато стигнали до скалистия бряг, където чакала майка им, били нужни няколко побутвания с клон, за да изтласка семейството от леда към брега.

 

Остава неясно обаче защо сърните са се озовало върху леда.

 

"Не съм напълно сигурен как са изминали целия път дотам, но е факт, че определено са го направили", казва Питърсън.

 

 

Източник: Гардиън

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции