<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60124" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте как се ...

Отменя се забраната за излизане без маски, докато няма консенсус (видео)

31 Март 2020
0 3759

Отменя се забраната за излизане от вкъщи без носене на маска, съобщи на извънреден брифинг преди минути министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Правителството силно подкрепя тази мярка, но тя ще бъде отменена, докато не се стигне до консенсус по темата“, обяви той. По думите му, в момента има сериозно притеснение за недостига на маски в обществото.

5 нови случая на Covid-19, маските на публични места стават задължителни от днес

За да бъде въведена тази забрана в бъдеще, българската държава ще закупи 1 милион предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез Министерството на труда и социалната политика и неговите регионални служби. Те ще бъдат дадени основно на социално слаби и хора, които нямат възможност да си купят такива.

Според здравния министър, поръчката и закупуването на маските ще отнеме 1-2 седмици. Той заяви, че маските ще бъдат от вида FFP 2 или 3, които според него са най-добрата защита за гражданите.

В момента се чакат и 2 милиона маски от Китай – обикновени и с повишена защита.

Ананиев призова все пак хората да не излизат без маски и ръкавици от вкъщи.

Министърът на здравеопазването казва още, че се обмисля намаляване на глобата от 5000 лева за неспазване на правилата на карантината.

Министърът на външните работи Младен Маринов също призова хората да носят предпазни средства както на открити, така и на закрити обществени места.

Той заяви, че няма граждани, глобени по предходната заповед за задължителното носене на маски.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • ilian.iliev

    31 Март 2020

    А после......?

Покажи всички Скрий

Реакции