<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=36423" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

КПКОНПИ може да стане репресивен орган, според преподавател по конституционно право

08 Април 2019
0 568

Във връзка с внесените предложения за промени в антикорупционния закон, преподавателят по конституционно право Атанас Славов коментира пред БНР, че вижда залитане към превръщането на КПКОНПИ в репресивен орган.

 

Това би могло да се случи, ако антикорупционната агенция се изравни по статут със специалните служби. Именно това целят промените, според него.

 

”Придаването му на правомощия, които са типични вече за един орган, който е тип специална служба, и орган, който работи по наказателния процес, включително с възможност за принудително довеждане на свидетели за установяване на факти и обстоятелства, със сигурност би го превърнало в един класически репресивен орган“, смята преподавателят и съзира проблем във функционирането на КПКОНПИ още със създаването ѝ:

 

”Имаме един хибриден орган с неясна физиономия, който много лесно може да бъде използван за селективни производства и поръчки спрямо едни лица да бъдат "ударени“ или да бъдат опазени от някаква форма на репресия. За мен има съмнения относно смисъла от съществуването в този вид на орган от самото му създаване“.

 

Според Атанас Славов непоследователността на българския законодателен процес най-вероятно ще продължи. Той коментира и предстоящото заседание на КСНС към президента за борбата срещу корупцията:
 

”Това е политическа конкурентна игра и използване на темите с корупцията за постигане на някакъв междинен резултат. БСП обаче няма как да лидира този процес, тъй като там проблемите са не по-малки, отколкото при управляващата партия“, каза той.
 

 

Източник: Mediapool

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции