<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=36474" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Нено Димов ще вади зони от Натура 2000, били попаднали вътре по погрешка

09 Април 2019
0 1021

На фона на критики от страна на Брюксел, че България не управлява достатъчно адекватно зоните си по Натура 2000, екоминистерството смята да вади защитени територии от европейската екомрежа, защото били вкарани в нея погрешка, без да са проверени данните, съобщи Mediapool.

 

Парадоксалното е, че именно с аргумента за по-добра грижа за НАТУРА-зоните, се прокарват поправки в Закона за биологичното разнообразие, представени във вторник пред журналисти от екоминистъра Нено Димов. Именно те предвиждат ревизия на обявените зони от европейската екомрежа.

 

Общоизвестен факт е, че значителна част от инвестиционните проекти за строежи, особено по Черноморието и в планините, са възпрепятствани от ограниченията на европейската екомрежа. На фона на това Нено Димов не можа да каже каква част от зоните ще подлежи на корекция.

 

"Когато има възможност, след приемането на този закон, да имаме достоверна и проверена информация, ще се даде шанс на всичко, което е проверено, да бъде коригирано“, каза Димов. По думите му този закон е трябвало да бъде приет още преди три години.

 

Той обясни, че при последното обсъждане на поправките присъствали 16 неправителствени организации, 12 от които дали подкрепата си за тях.
 

Предлаганите промени в Закона за биологичното разнообразие предвиждат управлението на зоните от НАТУРА да се предостави на обществен съвет, в който да влизат различни представители на местните общности.
 

Притесненията на екоорганизациите обаче са, че местните бизнес лобита ще надделяват над решенията за управлението на защитените територии. Освен това природозащитниците обръщат внимание, че ще има дублиране на административни дейности, защото голяма част от НАТУРА зоните попадат в природни паркове.

 

ЕКОМИНИСТЪРЪТ НЕНО ДИМОВ СЕ ОКАЗА АКЦИОНЕР ВЪВ ФИРМА ЗА ПЕЧКИ

 

"На първо място биологичното разнообразие се опазва, когато имаме разбирането да го опазваме. Законът е този, който дава рамка, а в тази рамка устойчивото управление става, когато са защитени максимален брой интереси. Вие не може да имате устойчива защита само чрез забрани. Това е нормално примерно за националните паркове, които имат ограничена територия. Да забраните една трета от територията на страната, няма как това да бъде устойчиво“, оправда предлаганите поправки министърът.

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции