<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=22757" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Обвиненият от Ердоган проповедник за преврата в Турция има училища у нас?

20 Юли 2016
0 4981

Организацията на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, обвинен от Ердоган, че стои зад опита за военен преврат, има училища в България, в които обучава свои привърженици, пише в. "Сега". Информацията идва от турския посланик у нас Сюлейман Гьокче пред БНТ.

 

ИЗКАЗВАНИЯ НА БОРИСОВ И ПЛЕВНЕЛИЕВ ФИГУРИРАТ В ИЗТЕКЛИТЕ ИМЕЙЛИ НА ЕРДОГАН

 

Според посланик Гьокче организацията действа през последните 40 г. и са обучени едно-две поколения, които се опитват да си създадат мрежа от свои хора във всички системи на страната. "Но когато се наруши тяхното чувство за сигурност – около 2011 г., и започнаха съдебни процеси, те започнаха да стават по-агресивни и резултатът доведе до опита за преврат", обобщи ситуацията дипломатът. 

 

 

Експерт, който пожелава името му да не бъде цитирано, обяснява пред "Сега", че става дума за частно английско училище в София, регистрирано по училищния закон. В началото школото е било настанено в Банкя, но по-късно е преместено в столичния квартал "Обеля". Проверка на вестника в регистъра на училищата показа, че става дума за СОУ със засилено обучение на английски "Дружба", има и филиал в Пловдив, с природоматематически и хуманитарен профил. 

 

Неофициално от МОН коментират, че въпросното училище съществува от 15-20 г. и е известно с едни от най-добрите резултати. Но ако българските власти решат да го проверят, образователното министерство ще съдейства. 

 

Експертът обяснява още пред в. "Сега", че големият разрив между Гюлен и турския президент Реджеп Таийп Ердоган е настъпил заради разбиранията на двамата за училищата. Гюлен е настоявал да се изучават високи технологии, а Ердоган – религия. За разлика от България, където СОУ-то не създава проблеми, в Средна Азия в тези училища се изучава само религия. Гюлен финансира излизащите у нас списание "Юнит" и в. "Заман". 

 

Междувременно главният секретар на мюфтийството Джелял Фаик потвърждава, че става дума за две частни училища в София и Пловдив, които действат като колежи, но в никакъв случай не могат да се категоризират като религиозни. Към тях има пансиони. Той не успя да каже колко младежи се обучават в тях. Въпреки че училищата са светски, Фаик смята, че МВР и ДАНС трябва да се заинтересуват от тях, "защото видяхме до какво водят те в Турция". 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции