<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59749" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Осъдиха държавата заради акцията на ГДБОП срещу “Читанка”

27 Март 2020
0 481

Пловдивчанът Лазар Пендов осъди България пред Европейския съд по правата на човека. Причината е, че прокуратурата е иззела негов сървър и го задържала над 7 месеца без смислена причина, пише Медиапул.

Сървърът е прибран от властите с решение на българския съд, но съдът в Страсбург подчертава, че компютърът е задържан необосновано дълго. Разследващите са можели да копират необходимата информация и да го върнат на собственика му, който е претърпял финансови щети.

Повод за делото пред съда в Страсбург стана акцията на ГДБОП срещу виртуалната библиотека “Читанка“ през 2010 година. Тогава полицаите иззеха сървърите, на които се хоства сайта по сигнал на издателство за нарушаване на авторски права. Така се стига и до изземването на сървъра на Лазар Пендов, на който е качена част от информацията на “Читанка“.

Оказва се, че сървърът е поддържал и други сайтове, включително сайта с японски анимационни филми, който е собственост на Пендов.

Пловдивчанинът не е разследван по делото “Читанка“ и е разпитан само веднъж, два дни след акцията.

Източник: Медиапул

Снимка: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции