<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59711" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

С 1000 бързи теста започва мониторинг за развитието на епидемията от Covid-19 в България

27 Март 2020
0 2143

Оперативният щаб срещу разпространението на Covid-19 и експертите от формирания към правителството Медицински съвет са успели да адаптират и съгласуват мненията си, пише Медиапул. Взето е единодушното решение контролна група от 1000- 1200 души да бъде подложена на бързи тестове за коронавирус като начало на мониторинг за развитиета на епидемията в страната и основа за вземане на решения в бъдеще.

Новината съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Той свика пресконференция по повод видеоконферетно заседание на Европейския съвет за съгласуване на мерките в борбата с разпространението на новия вирус и за преодоляване на последиците от епидемията. То продължи до късно вечерта в четвъртък.

Бързите тестове за коронавирус също са важни за лекарите, обяви Медицинския съвет към правителството (видео)

Бързите тестове ще бъдат направени най-вече на хора от рискови групи, които са на открито сред поток от хора.

“Когато изследваме хората с бързите тестове, в рамките на 10 минути те дават информация дали човекът е заболял и дали е преболедувал вируса и има антитела. Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. След месец ще направим пак такъв тест и ще разберем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували, така че статистиката ще ни покаже след колко време ще дойде пикът на заразата, кога – платото на инфекцията и кога хората ще могат да се върнат към нормална работа”, посочи премиерът.

Това изследване, което ще се направи на сравнително хомогенна група, ще търси не новозаболели от коронавирус, а прекарали такава инфекция.

Източник: Медиапул

Снимка: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции