<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=20461" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Парламентът прие електронното гласуване

21 Януари 2016
0 1504

Парламентът одобри въвеждането на електронното гласуване у нас. Решението е следствие от референдума през октомври, на който над 69% от избирателите гласуваха "за".

 

В подкрепа гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, БДЦ и АБВ. Против бяха парламентарните групи на БСП, АТАКА и Патриотичния фронт.

 

По време на дебатите лидерът на БСП Михаил Миков обвини управляващите, че няма да гарантира честността и сигурността на електронно гласуване:

 

"В Ирландия и Холандия, които, предполагам, че не са по-назад в компютърната сигурност от България, е било въведено, а след това отменено аналогично електронно гласуване. Защо такива устойчиви демокрации като Франция, Германия, Великобритания, Португалия, Швеция и др. не поставят въобще под въпрос дистанционното електронно гласуване? Поради простата причина, че крие рискове от разкриване тайната на вота и рискове за манипулации, с каквито България се слави в цяла Европа по време на избори. Това е повод да се увеличават възможностите за манипулации, да се намалят разходите на тези, които манипулират изборите, да се обезсмисли демокрацията".

 

Вижте още:

 

КРИЯТ БЮЛЕТИНИТЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА

 

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА

 

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА НА ГОСПОДАРИТЕ ПРЕПИТВА КРАЙ ПАРЛАМЕНТА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции