<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59850" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Туристически...

Подвеждаща информация от Външно министерство блокира българи в Чехия (репортаж)

28 Март 2020
0 4737

Скъпи приятели, пандемията от COVID-19 остави без работа хиляди българи както у нас, така и в чужбина. Много от тях са без доходи, а живеещи извън граница остават и без квартира, което ги принуждава да се върнат обратно в България.

Към нас се обърнаха българи, живеещи в Чехия. През последните дни те се опитват да разберат как могат да се приберат в родината, но за съжаление опитите им да намерят актуална информация удрят на камък.

Според българските власти всички наши сънародници в чужбина могат да намерят информация за начините за придвижване извън България на сайта на Министерството на външните работи, както и на специалните телефони, открити заради наложеното извънредно положение. Във видеовръзка с нашата репортерка Виктория Симеонова обаче нашите сънародници разказаха за подвеждаща информация, която им се предоставя на горещите телефони и за липсваща такава на сайта.

Туристическият бранш иска спешни мерки от властта (репортаж)

В разговор със служител на МВнР само за няколко минути той напълно обърква обаждащите се. Първо казва, че за преминаване през Австрия се изисква всеки да има направен тест за COVID-19. На въпрос дали това е вярно, отрича. След това отново говори за медицински проверки и тестове, и в крайна сметка няма сигурен отговор дали такива са необходими или не.

До сънародниците ни е достигнала информация и за задължителна 14-дневна карантина в Румъния, която служителят нито потвърждава, нито отхвърля. На сайта на МВнР не откриваме информация за нищо от коментираното в разговора, което допълнително обърква българите в Чехия.

Училище принуждава 11-годишни да се регистрират във Фейсбук заради дистанционното обучение (репортаж)

В такива моменти хора, останали без доходи и дори без покрив над главата си, няма как да не се надяват на съдействие и коректност от страна на институциите.

Надяваме се от МВнР да осъзнават своята отговорност и да се погрижат да предоставят актуална и проверена информация, за да не попадат и други българи в такава ситуация.

Ние ще проверим дали това ще се случи, а вие ни сигнализирайте за всякакви подобни нередности!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции