<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=45769" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сбогом, Стоян...

Професорът от Пловдив, хванат от "Господарите" с подкуп от 600 лева, беше осъден на 5000 лева глоба

09 Декември 2019
0 3654

Професорът от Университета по хранителни технологии  в Пловдив Николай Банков, който заедно със свой колега беше хванат с подкуп от 600 лева след разследване на "Господари на ефира" от 2017-та година, беше осъден от да плати глоба в размер на 5000 лева. Това реши Пловдивският апелативен съд. 

 

АРЕСТУВАХА ПРОФЕСОРИ ОТ УНИВЕРСИТЕТ В ПЛОВДИВ ЗА ПОДКУПИ СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГОСПОДАРИТЕ (ВИДЕО)

 

 

""

 

 

Разследването бе започнато от "Господари на ефира" след сигнал от студенти за корупция в Пловдивския университет по хранителни технологии. Професор Банков бе поискал подкуп от двама студенти в размер на 600 лева, за да проведе изпит, след като предварително им е дал решенията на задачите. Освен това поел ангажимент към студентите да попълни студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по специалността „Теоретична електротехника – Първа част”. 

 

 

ПРОФЕСОР ИСКА ПОДКУП ОТ СТУДЕНТИ, ЗА ДА ИМ ДАДЕ ИЗПИТА

 

 

Потърпевшите студенти тогава подадоха сигнал до "Господари на ефира" и ние се заехме със случая. Стигна се и до реално явяване на изпит със скрита камера и даване на подкуп с белязани банкноти. След нашата съвместна акция с Икономическа полиция и Окръжна прокуратура преподавателите, както и посредниците при предаването на парите, бяха задържани. Части от разследването можете да си припомните във видеото горе. 

 

 

""

 

 

На първа инстанция професор Банков  бе признат за виновен по повдигнатите му обвинения. Съдия Захова определи спрямо него 2 години условно с 3 години изпитателен срок, 3 хиляди лева глоба и 3 години да не заема преподавателска длъжност. Помагачът му – Димитър Димитров пък получи 1 година и 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Апелативният съд в Пловдив обаче измени присъдата му. 

 

 

""

 

 

Апелативният съд прие, че в случая не е осъществено престъплението искане на подкуп, понеже професорът, макар и преподавател в университета, няма качеството на длъжностно лице. За това деяние законът предвижда наказание до две години лишаване от свобода и глоба от 100 лв. до 300 лв. Според Наказателния кодекс, когато престъплението е умишлено и за него се предвижда наказание до три години лишаване от свобода, деецът задължително се освобождава от наказателна отговорност и му се налага глоба от 1000 до 5000 лева, ако не е осъждан.

 

Тъй като досега и двамата подсъдими са с чисто съдебно минало, съобразявайки се с изискванията на закона, съдът наложи на Николай Банков глоба в максимален размер от 5 000 лева, а на Димитров глоба от 4 000 лв.

 

По същия случай магистратите от Апелативен съд признаха за невинен втория преподавател от УХТ – Симеон Василев. Той бе обвинен за взимане на 650 лева подкуп от студент за тройка. Димитър Димитров, сочен за съучастник, също бе оправдан по повдигнатото му обвинение, а именно че е посредничил във взимането и искането на подкуп от страна на Василев спрямо студент.

 

 

 

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции