<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59252" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пускат нови лаборатории за тестване за Covid-19 у нас, изследването на пациенти обаче остава ограничено

24 Март 2020
0 356

България ще разшири мрежата от лаборатории, лицензирани да правят тестове за COVID-19, пише “Свободна Европа”. Това стана ясно от Националния оперативен щаб, като се очаква във вторник здравният министър Кирил Ананиев да подпише заповед.

Лаборатории ще бъдат отворени в градовете Пловдив, Плевен, Бургас, Стара Загора, както и още няколко в София, обяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Те ще подсилят работата на вече работещите две референтни лаборатории в София – в центъра и във ВМА, и във Варна.

Трима тийнейджъри са арестувани заради кашляне в лицето на възрастна жена

Тестването в тях обаче ще бъде ограничено до пациенти с изразени симптоми на Covid-19, болни от бронхопневмония или на медицински персонал. Изследването ще бъде извършвано по досегашния PCR метод, който се смята за единствения сигурен.

България вече единадесет дни се намира в обстановка на извънредно положение заради разпространението на коронавирусa, а четвърти ден е в сила забрана за междуградско пътуване без наложителна причина. Официално потвърдените случаи към момента в страната са 202, а починалите– трима.

Председателят на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски отново заяви, че смята бързите тестове, които добиват все по-голяма популярност, за несигурни. Той увери, че едва когато бъдат създадени достатъчно надеждни тестове, те ще бъдат закупени.

Засега няма да бъдат тествани и контактни на потвърдени случаи, които подлежат на домашна карантина, освен ако те не проявят типичните симптоми – висока температура, болки в гърлото и проблеми с дишането.

95-годишна баба стана най-възрастния човек в Италия, излекуван от коронавирус (снимки)

Очаква се и заповед на министъра на здравеопазването за разкриване на отделения за лечение на болни от COVID-19 във всички болници в страната. Те ще трябва да осигурят и няколко легла за интензивно лечение на пациенти в тежко състояние.

Националният щаб съобщи, че продължават даренията към болниците на първа линия. В понеделник вечер Обединена българска банка е дарила 200 хил. лева, „Райфайзенбанк“ – по 50 хил. лв. на “Пирогов”, ВМА и Александровска болница.

В света разпространението на заразата се увеличава. Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че заразяването на първите 100 хил. души е отнело 67 дни, докато нарастването от 200 хил. до 300 хил. се е случило само за 4.

Източник: “Свободна Европа”

Снимка: Pixabay.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции