<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59604" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пушачите вероятно са изложени на по-голям риск от усложнения при коронавирус

26 Март 2020
0 1697

Тютюнопушенето може да направи хората значително по-уязвими на усложнения от коронавирусна инфекция, това съобщи Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) в сряда, позовавайки се на научни изследвания, въпреки че наличните данни по въпроса все още са ограничени, предаде “Ройтерс”.

В актуализирана оценка относно рисковете, причинени от коронавирус, или SARS-CoV-2, ECDC включи пушачите към рискова група или потенциално уязвими на COVID-19, болестта, предизвикана от вируса.

Пациентите над 70-годишна възраст, както и хората със съпътстващи заболявания като хипертония, диабет или сърдечно-съдова болест са изложени на голям риск от COVID-19. Мъжете са по-уязвими от жените, се казва още в доклада на европейския център.

Пушачите също така изглежда са по-податливи на респираторни усложнения, причинени от болестта, затова според ECDC е добре те да бъдат определени като потенциално уязвима група, а в доклада е обяснено подробно защо те се считат за застрашени.

Центърът цитира проучване на специалисти от Китай, според което в извадка от 99 пациенти, засегнати от коронавирус, се установява, че редовните пушачи са в по-голям риск, отколкото възрастните хора.

Източник: “Ройтерс”

Снимка: Pixabay.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции