<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58528" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В САЩ започнаха първите тестове върху хора на ваксина срещу Covid-19

17 Март 2020
0 1966

Първите тестове с експериментална ваксина за новия коронавирус започнаха в понеделник, съобщи Националният институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ.

Основната цел на тези от тестове е да се установи дали ваксината е безопасна, и ако това е така, по-късни изследвания ще определят колко ефективна е тя.

Такова бързо развитие на потенциална ваксина е безпрецедентно и беше възможно, тъй като учените успяха да използват това, което вече знаеха за коронавирусите като “SARS” и “MERS” Въпреки бързия напредък обаче, дори и ваксината да се окаже безопасна и ефективна срещу вируса, тя няма да бъде достъпна поне още една година.

АМЕРИКАНСКА КОМПАНИЯ РАЗРАБОТИ И ИЗПРАТИ ТЕСТОВЕ ЗА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА

Тестовете, които се провеждат в изследователски институт “Kaiser Permanente” във Вашингтон, използват ваксина, направена от компанията “Moderna” .

В САЩ започнаха първите тестове върху хора на ваксина срещу Covid-19
(AP Photo/Ted S. Warren)

„Целта тук е да сме готови за всички вирусни семейства, които могат да заразят хората“, каза той.

Колкото и да е лоша тази епидемия, имаме поне малко късмет, че е вследствие на коронавирус, защото учените поне отчасти бяха готови за нея. Ако друг тип вирус бе причинил епидемията, можеше да са необходими още месеци проучвания, за да се създаде потенциална ваксина”, каза д-р Барни Греъм, заместник-директор на Центъра за изследване на ваксини в института.

В тестовете ще участват 45 здрави възрастни хора на възраст между 18 и 55 години. Всеки ще получи две ваксини, като между всяка ще се чака 28 дни. “Moderna” нарича ваксината “mRNA-1273”.

Ще бъдат тествани три различни дози – всяка на всеки 15 души, а участниците ще бъдат подложени на клинични изследвания, за да се определи дали ваксината е безопасна и дали стимулира имунната система така, че да създаде антитела, които да спрат размножаването на вируса и да предотвратят заболяването, което причинява.

“Четирима души вече бяха ваксинирани в понеделник, а още четирима ще бъдат във вторник. След това ще има пауза, през която те ще бъдат наблюдавани, преди останалите да получат ваксини”, каза д-р Греъм.

В САЩ започнаха първите тестове върху хора на ваксина срещу Covid-19

Независимо от това, участниците ще бъдат следени една година, но в интервю Стефан Бансел, главният изпълнителен директор на “Moderna” сподели, че данните за безопасност ще бъдат налични няколко седмици след инжектирането.

ЗАЩО ВАКСИНАТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ГОТОВА ВЕДНАГА?

В случай, че ваксината изглежда безопасна, той заяви, че компанията ще поиска от Администрацията по храните и лекарствата разрешение за преминаване към следващата фаза на тестване, дори преди първият етап да приключи.

“Moderna”, която е със седалище в Кеймбридж, Масачузетс и има завод за производство в близкото градче Норвуд, вече купува ново оборудване, така че да може да произвежда милиони дози.

Бансел призна обаче, че компанията поема огромен риск, тъй като нито безопасността, нито ефективността все още са доказани.

„Хората по света страдат и времето е от съществено значение… Всеки ден има значение. Взехме тези решения и поехме риска, защото вярваме, че правим правилното нещо“, каза той.

Източник: New York Times

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции