<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60454" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Страните от ЕС са подценили пандемията и са подали неверни сигнали до Брюксел, сочи доклад

02 Април 2020
0 1073

Месец преди Европа да пострада от недостиг на маски, респиратори и тестове, държавите от Европейския съюз са съобщили в Брюксел, че нямат нужда от допълнителни запаси и че здравните им системи са подготвени, пише Свободна Европа.

Информацията дойде от “Ройтерс”, като се позова на документи на ЕС.

Оказва се, че няколко седмици след тази оптимистична преценка Европейската комисия (ЕК) е установила, че страните от ЕС имат нужда от 10 пъти повече материали спрямо това, с което обикновено разполагат.

Австрийски курорт – тайният развъдник на коронавирус в Европа

Епидемията от Covid-19, която започна от китайската провинция Ухан през декември 2019, беше обявена от Световната здравна организация (СЗО) за глобална заплаха на 30 януари 2020, а за пандемия – на 11 март.

До този момент в света има близо 1 милион души, заразени от вируса, а над 47 000 са починали. В България заразените са 449, а десет души починаха.

Документи на ЕС, с които Ройтерс разполага, показват, че правителствата в Европа може да са влошили ситуацията, след като са надценили капацитета си за посрещане на тази криза.

Европейските правителства са започнали да осъзнават тежестта на ситуацията през март, но вместо да потърсят решението в съвместни действия, повечето са предприели протекционистки стъпки, забраняващи износа на медицински изделия към съседните страни.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции