<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=56878" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени заразиха лабораторни маймуни с коронавируса в търсене на ваксина

24 Февруари 2020
0 138

Изследователи от Националния здравен институт на САЩ тестваха експериментално антивирусно лекарство, първоначално разработено срещу Ебола, върху 18 маймуни от вида Макака резус.

 

Всички маймуни били заразени с MERS-CoV – “братовчед” на коронавирусния щам, който е вече заразил почти 80 000 души по целия свят и е убил 2600.

 

ЩЕ ИМА ЛИ СКОРО ВАКСИНА СРЕЩУ СМЪРТОНОСНИЯ КОРОНАВИРУС?

 

Резултатите разкриха, че всички маймуни, на които не е дадено лекарството наречено “ремдесивир” (Remdesivir) показват признаци на MERS – болестта, причинена от вируса.

 

Експертите открили, че шестте контролни маймуни имат понижен апетит, разрошена козина, както и затруднено дишане, които са известни признаци на инфекция.

 

Други шест обаче, които са получавали редезивир 24 часа преди да бъдат заразени с MERS-CoV, нямали симптоми на респираторно заболяване.

 

Третата група маймуни, на които антивирусното лекарство е давано 12 часа след заразяването, показали признаци на заболяване, но много по-леки от първата група. Освен че заболяването им е било по-леко, тестовете показали, че дробовете им съдържали по-ниски нива на вируса.

 

Академиците, водени от д-р Еми де Вит се надяват, че лекарството би могло да работи и срещу SARS-CoV-2 поради сходството си с MERS-CoV.

 

Почти 80 000 души по целия свят сега са заразени с вируса-убиец, като случаите са се разпространили в повече от 30 страни освен Китай, където епидемията започна.

 

„MERS-CoV е тясно свързан с новия коронавирус и в миналото ремдесивирът защитаваше животните от редица вируси в лабораторните експерименти. Имаме доказателства, че лекарството ефективно лекува маймуни инфектирани с вирусите Ебола и Нипа”, каза в изявление де Вит.

 

КОЛКО НАДЕЖДНИ СА ХИРУРГИЧЕСКИТЕ МАСКИ СРЕЩУ НОВИЯ КОРОНАВИРУС?

 

Съвсем наскоро дори бе открито, че ремдесивирът е помогнал да се облекчат симптомите на първия американски пациент с коронавирус, докато той е бил хоспитализиран.

 

Един ден след като приел лекарството, мъжът вече не се нуждаел от кислородна маска и апетитът му се подобрил, като само четири дни по-късно и високата температура изчезнала.

 

Впечатляващите резултати бяха публикувани в престижното медицинско списание The New England Journal of Medicine, като се обяснява, че редмесивирът работи, като блокира протеина, помагащ на коронавирусът да прави свои копия и да се разпространява.

 

 

Източник: Daily Mail

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции