<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61628" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ангел Кунчев: 28 от 334 изследвани в Банско са с положителни проби за Covid-19

14 Април 2020
0 80

28 или 8,4% от общо 334 изследвани души от Банско са дали положителни проби за коронавирус. Tова съобщи на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По неговите думи, в момента с активна в момента инфекция са само трима души.

„Около 8% от изследваните лица в Банско са имали среща с коронавируса и това означава, че не можем да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол. С активна инфекция са само трима души от тестовете в Банско, 17 души са показали на тестовете, че са изкарали инфекцията, а със скоро прекарана инфекция са 8 души“, посочи той.

На PCR тестове трябва да бъдат подложени общо 1000 души. Това се случва, след като карантината от курортния град, който се превърна в огнище на заразата, бе вдигната.

„Продължаваме тестването на гражданите и ще обобщим резултатите, когато изследваме почти 50% от населението на Банско. Обмисляме и други изследвания в Банско, за да имаме представа за една представителна извадка какво е разпространението на заболяването“, допълни Кунчев.

За да могат да бъдат тествани общо 1000 души, се очаква в процеса по тестването да бъдат включени и личните лекари.

Главният държавен здравен инспектор добави, че се следи и заболеваемостта от морбили и варицела в страната.

„Имайте предвид, че макар да работим в обстановка на пандемия, нещата не се ограничават само до коронавируса. От началото на годината досега, един процес, който много внимателно наблюдаваме, по отношение на морбили – имаме 243 случая. Те са съсредоточени в Перник, Монтана и Пазарджик. Имаме и 10 300 случая на варицела“, каза още Кунчев.

Той увери, че се прилага пълен инфекциозен контрол в страната и се следят всички други заболявания, освен Covid-19.

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции