<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60583" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Депутатите приеха актуализацията на бюджета на първо четене

03 Април 2020
0 65

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие актуализацията на бюджета за 2020 година. Актуализацията беше подкрепена от Патриотите и Движението за права и свободи, и мина с 13 гласа „за“, 6 „против“ и един „въздържал се”, предаде Дарик.

Предстои актуализацията на бюджета трябва да бъде приета и в пленарна зала. 

Горанов: Очакват се 2,44 млрд. лева по-малко приходи заради кризата, работим по най-негативния сценарий (видео)

Министърът на финансите Владислав Горанов изреди параметрите на актуализацията на бюджета за тази година. Те съдържат увеличение на държавния дълг от 2,2 млрд. на 10 млрд.

“За да се финансира дефицитът и за да се увеличи капитала на банката за развитие ще са необходими 4,2 млрд.лева, а останалата сума ще бъде буфер”, стана ясно от думите му. Горанов посочи, че за всяка следваща стъпка ще бъде поискано съгласието на парламента. 

Очаква се спад на БВП от 3% в реално изражение през текущата година. Около 75% от потенциалния брой на заетите от отраслите, които попадат в списъка за подкрепа, ще бъдат включени в мярката, а останалите 25% ще се трансформират в безработни. Нивото на безработица се очаква да се покачи с около 2 процентни пункта спрямо 2019 г. до 6,2%.

В актуализацията на бюджета се променят и параметрите при основните данъци и приходите от социално-осигурителни вноски, като влошаването на приходите е в общ размер на около 2,44 млрд. лв. В документа е предвидено и увеличение на разходите по бюджета на ДОО (Фонд „Безработица“) с 1 млрд. лв., както и на лихвените разходи по държавния бюджет в размер на 70 млн. лв.

Предвижда се още износът на стоки и услуги общо ще спадне с повече от 16 на сто. По-слабите износ и вътрешно търсене ще ограничат и размера на вноса на стоки и услуги с 12,9%, като ефектът върху услугите ще е по-осезаем.

Очаква се спад в цените на повечето стоки, с изключение на храните и останалите стоки от първа необходимост, които не са засегнати от ограниченията, въведени заради Covid-19, става ясно от мотивите към законопроекта. Очаква се храните да поскъпнат с около 4 на сто.


Източник: Дарик

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции