<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60495" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Заплатите на президента, министрите и депутатите се увеличиха от 1 април, на фона на икономическата криза

03 Април 2020
0 3805

Президент, премиер и депутати получават по-високи заплати от 1 април, съобщи Медиапул. Това е следствие от Правилника за дейността и работата на Народното събрание, приет от народните представители.

Увеличението на възнагражденията идва на фона на разрастващата се криза заради пандемията от коронавируса Covid-19.

Само за първите две седмици от въведеното извънредно положение у нас на 13 март без работа са останали над 31 000 души. Работодателите пък призоваха за намаляване на заплатите, за да бъде понесена справедливо цената на кризата.

Към момента депутати и министри не говорят за намаляване на техните доходи и дори за замразяването им.

В петък парламентарната бюджетна комисия ще се събере на заседание, за да обсъди актуализацията на държавния бюджет за 2020 г. и тегленето на нов държавен дълг до 10 млрд. лв. В дневния ред не е предвидено обсъждането на въпроса с възнагражденията на управляващите.

За сравнение депутатите и министрите в Албания решиха да си намалят наполовина заплатите си до “края на войната с коронавируса”.

Основната заплатата на депутатите става 4248 лв. От 1 април основната заплата на депутатите се вдига с 375 лв. и става 4248 лв., показават изчисленията на Медиапул. Съгласно правилника на парламента тя е равна на три средномесечни заплати в обществения сектор за последния месец на предходното тримесечие.

Данните се подават от НСИ и за декември 2019 г. средната заплата е била 1416 лв., като увеличението е със 125 лв. спрямо септември 2019 г. Към основната си заплата депутатите получават пари за участие в постоянни комисии (още 15%), допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит (1% за всяка прослужена година), за научна степен “доктор” (10%), за “доктор на науките” (15%), за участие във временни комисии и работни групи (до 5%).

Освен това депутатите получават и т.нар. “безотчетни пари” за сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата им. Така с тези допълнителни плащания заплатата им може да нарасне двойно и дори тройно, ако са шефове на парламентарни групи или председатели на комисии, спрямо основното им възнаграждение.

Със заплатата на депутатите са обвързани възнагражденията на президента и правителството и съответно и техните доходи също ще се увеличат от 1 април.

Най-високата заплата в държавата взима президентът. Тя се равнява на две депутатски или съответно 8496 лв. от 1 април. Премиерът пък ще получава 6584 лв. месечно, а министрите му по 5592 лв.

Възнаграждението на министър-председателя се изчислява като към заплатата на депутатите се добавят още 55% от сумата. Заплатата на един министър е с 30 на сто по-висока от основната заплата на депутат.

С по-високи възнаграждения от началото на месеца са още заместник-министрите и началниците на политическите кабинети на министрите.

Горанов: Очакват се 2,44 млрд. лева по-малко приходи заради кризата, работим по най-негативния сценарий (видео)

“Депутатските заплати ще са по-високи, за да даряваме”, заяви по-късно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред бТВ.

“Ако депутатските заплати бъдат замразени, ще се окаже, че те ще бъдат замразени на по-високо ниво, вместо да паднат с развитието на икономическата криза”, посочи тя.

И добави: “Не може да има популизъм по време на криза. Не трябва да си замразим заплатите, а да постъпим като депутатите от ГЕРБ – да даряваме една трета от тях в районите си. Това е по-работещият вариант, защото ако ги замразим сега, замразяваме по-високи заплати, а следващото тримесечие ще са по-ниски. Нека се смирим, нека всеки да даде част от себе си, част от своите средства, за да е полезен и ние, народните представители, ще се притечем.”

Източници: Медиапул, бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции