<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60531" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арнолд Шварц...

Румен Радев: Извънредното положение забавя коронавируса, но води до обществена парализа (видео)

03 Април 2020
0 8926

Президентът Румен Радев направи изявление във връзка с извънредното положение в България, наложено от пандемията от коронавируса Covid-19. Именно днес депутатите заседават в Народното събрание, за да решат дали извънредното положение, обявено в страната на 13 март, трябва да продължи до 13 май.

“Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефектите от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на достоверни и всеобхватни данни. Извънредните ограничения забавят заболяването, но доведоха до обществена парализа и безпрецедентна икономическа и социална криза“, каза държавният глава.

Правителството предлага удължаване на извънредното положение до 13 май

По неговите думи, безработицата расте с часове, а много българи спешно се нуждаят от помощ.

„Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее над страха и последствията може да са по-разрушителни от коронавируса. Затова трябва да си поставим ясни национални цели: връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединение на институциите и на всеки един от нас”, каза още президентът в обръщението си. 

Тежко болни хора остават без лечение заради извънредното положение

Хората в нужда чакат помощ, а не оферти за заеми, допълни той. Според него „в условията на криза, реалната помощ е безвъзмездната“.

Според държавния глава трябва да се върви към “възможно най-бързо и безопасно връщане към нормалния ритъм на живот, към производството и към свободното движение на хора и стоки”.

За целта: “Здравеопазването да възприеме по-гъвкава стратегия, значително разширяване на обхвата на тестването върху различни социални и рискови групи”.

Президентът разкритикува и решението на правителството да вдигне лимита на външния дълг, като посочи, че първа е трябвало да се използват резервите на бюджета, а не да се стига до решения, които ще тежат за години напред.

“Парите не могат да се разпределят без ясни правила и в тесния състав на кабинета, както става с милиардите от бюджетния излишък”, категоричен беше Радев.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Tania Razhankova

    03 Април 2020

    Точно казано .... но Бойко изопъчи думите на Радев както и смисъла им. Хората без помощт от държавата няма как да оцелеят в тази ситуация . Всеки има нужда от храна а без отпуснати средства народът ще изгладнее и ще излезе да се бунтува ..... това се очаква в най скоро време . Тогава ще видим как Бойко ще ги смири хората . Но за това и народа си е виновен . Европейския съюз е отпуснал достатъчно пари за Помощт на народа но народа едвали ще се възползва от тях. Радев знае какво ще се случи с тези пари и кой ще се възползва от тях, и винаги лично информира народа . Но , народа е глупав , хората са наивни и вярват на ония който ги ограбват, лъжат и лишават. Времето ще покаже и то много скоро ще излезе истината наяве.

Реакции