<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60471" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Азиатските страни са изправени пред възможна втора вълна на коронавируса

02 Април 2020
0 1488

Азиатските държави, които вече имаха надежда, че мерките им срещу пандемията от коронавирус дават резултати, сега са изправени пред възможна втора вълна, в резултат на хилядите паникьосани хора, които бързат да се приберат вкъщи, за да изпреварят затварянията на граници и карантинните регулации.

Тъй като ежедневният брой потвърдени случаи започва да нараства отново, а новите доказателства за асимптоматични случаи предизвикват страх от неволно предаване на болестта из общността, много от страните вече предприемат доста строги мерки.

Джейсън Киндрачук, асистент по инфекциозни болести в университета “Манитоба” заяви, че е трудно да си представи как ежедневието може да се върне към нормалното си състояние, докато не се разработи ваксина и докато правителствата не разберат какви са нивата на имунитет сред населението.

Азиатските страни са изправени пред възможна втора вълна на коронавируса

„Трудното при този вирус е как да намалите мерките за социално дистанциране и карантината по такъв начин, че да не възстановите отново веригите за предаване на вируса и да се озовете отново в един кръговрат, опитвайки се да подобрите ситуацията“, каза той.

Един от първия регион в Китай, засегнат от вируса – Хонгконг, вече е затворил училищата, много заводи и паркове, но никога не бе вкарана пълна карантина.

Сега обаче властите забраниха пристигането на чуждестранни лица, сбирките на затворени места призоваха за по-засилено тестване, откриха се нови карантинни центрове и се раздадоха присъди за затвор за неспазване на правилата.

Те също така раздадоха и проследяващи гривни на гражданите, за да се гарантира задължителната изолация и че хората не напускат домовете си.

Проф. Бен Коулинг, епидемиолог от училището за обществено здраве в Хонгконгския университет каза, че макар Хонконг да твърди, че е предотвратил епидемията досега, все още съществува риск, криещ се в пристигащите пътници.

Азиатските страни са изправени пред възможна втора вълна на коронавируса

Хонгконг имаше максимум едва 11 потвърдени случая за един ден през ранните етапи на огнището. Сега, след като хиляди хора се завърнаха у дома, броят на заразените вече редовно е над 50 на ден, а здравната система в града е под напрежение.

Отговорът на Тайван що се отнася до пандемията, се счита за един от най-успешните в света. Страната поддържа забраната за навлизане в държавата от чуждестранни граждани, като степента на заразяване все още е ниска – общо 330 случая.

Сингапур също се счита за пример за най-добри практики, но е изправена пред потенциална втора вълна. На фона на предупрежденията за нарастващо „самоудовлетворение“ на общността, четирите смъртни случая в Сингапур и повече от 60% от 1000 или повече потвърдени случая са били само за последните три седмици.

В резултат страната въведе глоби и риск от затвор за нарушаване на правилата за домашна карантина, забрани всички международни краткосрочни посетители и транзити, отмени масовите събирания на затворени места, местата за поклонение и центровете за обучение.

Тази седмица тя обяви и че всички притежатели на дългосрочни пропуски и визи се нуждаят от одобрение, преди да влязат в страната и анулира паспорта на гражданин, който нарушил правилата за домашна карантина.

Ежедневните отчети за случаите в Япония нарастваха бавно през януари и февруари, но не достигнаха повече от 50… до миналия месец. Въпреки че се справи в ранния етап на пандемията, Токио се превърна в проблем, съобщавайки рекордно високи случаи за четири поредни дни в края на март.

Азиатските страни са изправени пред възможна втора вълна на коронавируса

Мерките за социално дистанциране и карантина в страната изглеждат много по-мудни от съседките ѝ и дори има обвинения в недостатъчно тестване и спекулации, че броят на заразените хора е далеч по-голям от докладваното.

От друга страна, Южна Корея беше една от най-засегнатите страни, но след като извърши агресивно проследяване на контакти, въведе строги правила за карантина и изолация, и изглежда, че вече е поела контрол. На фона на опасенията от втора вълна обаче, някои здравни експерти призоваха страната да удължи забраната си за влизане на чуждестранни граждани, чиито мерки относно преминаването през границата са едни от най-леките в региона.

В континентален Китай първоначалната епидемия, която уби хиляди, бе забавена, но все още има притеснения за хората, които са се върнали у дома от чужбина и чужденците, на които е забранено да влизат в страната, включително на тези с визи за дългосрочно пребиваване.

Ограниченията бяха премахнати в Хубей, но движението на хората в цялата страна се контролира от кодирано с цветове мобилно приложение.

Тази седмица властите наложиха карантина и на друг китайски окръг с 600 000 жители, след като стана ясно, че една жена е заразена с вируса от асимптоматични лекари в болница.

Десетки нови случаи също се отчитат ежедневно в континентален Китай, като почти всички са “вносни”. Въпреки това има обвинения в укриване на случаи, като чак тази седмица китайските здравни власти включиха в списъка асимптоматичните хора, които са тествани положително. Изчислено е, че те представляват от 18 до 31% от случаите сред отчетения брой заразени.

Китайската национална здравна комисия също заяви, че от вторник 20 000 души са под наблюдение като възможни асимптоматични преносители, а президентът Си Дзинпин призова властите да се съсредоточат повече върху безсимптомните случаи при посещение в Джъдзян.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции