<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58941" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Депутатите спряха запорите на банкови сметки на физически лица по време на извънредното положение

20 Март 2020
0 1817

Народното събрание прие на второ четене текстовете от Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, с които се спира налагането на запори на банкови сметки на физически лица и лечебни заведения и се спират процесуалните сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, пише Dir.bg.

Народните представители решиха във времето на извънредно положение да не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, както и запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи или недвижими имоти, собственост на физически лица, освен задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

Депутатите приеха Закона за извънредното положение на първо четене

Процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства се спират за времето от 13 март 2020 до отмяната на извънредното положение. Изключение от обхвата на закона са сроковете по наказателни дела за налагане на мерки за принуда и тези по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

С новия закон се регламентира давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, също да спират да текат. Изключение е предвидено за сроковете по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания.

Депутатите решиха във времето на извънредно положение да бъдат спрени всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители. Те ще бъдат насрочени наново, без да се дължат такси за това, след изтичането на извънредното положение.

Ще бъдат ограничени и нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания като нотариалната камара следва да осигури дежурни нотариуси – при съотношение един нотариус на 50 хиляди жители.

Народното събрание прие текст, с който министърът на здравеопазването, извън случаите по Закона за здравето и по предложение на Националния оперативен щаб, може да въвежда и други временни противоепедимични мерки и средства.

При необходимост и по препоръка на Националния оперативен щаб, със заповед на здравния министър, могат да бъдат наложени и по-тежки противоепидемични мерки, записаха депутатите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, наложено на 13 март у нас.

Народното събрание приема на второ четене текстове от него. Те потвърждават въведените вече забрани за посещения на игрални зали и увеселителни места, за провеждане на учебни занятия в училищата, където, при възможност, трябва да се въведе дистанционна форма на обучение, за затваряне на детски градини и ясли. Рестрикциите се отнасят също до спортните, културните мероприятия, конференции и др., както и за местата за хранене, за които се допуска онлайн доставки по адрес.

Не се разрешават свиждания в затворите, спират командировките, а българските граждани, планиращи екскурзия зад граница, задължително ще трябва да си направят медицински застраховки.

Източник: Dir.bg

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции