<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=56690" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха учен...

За Фолксваген: “В сравнение с турската оферта, българската е като празен лист”

18 Февруари 2020
0 206

В сравнение с турската оферта за новия завод на Фолксваген българската е като празен бял лист, казва пред ФАЦ президентът на Търговската камара в Истанбул. Ето какво пише германският вестник в обширен репортаж от Турция, цитиран от Дойче веле.   

 

 

“Германската политика натиска спирачката” – така авторът на репортажа Андреас Мим описва накратко ситуацията. Заедно с група германски журналисти той е бил поканен да посети индустриалната зона в турския град Маниса близо до Измир, където трябваше да се строи новият завод на Фолксваген. Мим припомня, че заради навлизането на турски войски в Сирия Надзорният съвет на Фолксваген все още отлага решението. “Важна роля в този съвет играе социалдемократът Щефан Вайл, който е министър-председател на провинция Долна Саксония. Сраженията в Сирия отново се разгорещиха, броят на убитите и ранените вече е трицифрен, тъй че решението за завода едва ли ще влезе в дневния ред на следващия Надзорен съвет в края на февруари”, прогнозира авторът и цитира официалната позиция на концерна по въпроса: “Засега няма промяна”.

 

ИМА ЕДИН НАЧИН БОЙКО БОРИСОВ ДА ВИДИ ЗАВОДА НА “ФОЛКСВАГЕН” У НАС! (ВИДЕО И КОЛАЖ)

 

От първостепенна важност за Анкара

 

Журналистите, посетили Маниса, явно са били обект на специални грижи. От репортажа на ФАЦ научаваме, че дори са ги ескортирали автомобили със синя лампа. Андреас Мим е разговарял и с Ибрахим Калин, съветник на турския президент Ердоган. “Той дава всичко от себе си, за да убеди Фолксваген, че не бива да се влияе от голямата политика”, пише журналистът и припомня, че очакваната инвестиция на концерна в Турция е от първостепенна важност за Анкара. “Преговорите се водят от турското Бюро по инвестициите, което е подчинено пряко на президента. Ердоган, който иначе се вози в брониран Майбах, лично се е ангажирал с въпроса”, четем още в репортажа.

 

Цитиран е и директорът на индустриалната зона в Маниса Джемал Тюрек, който предпазливо говори за “политически проблеми”, имайки предвид турската военна операция в Сирия. Авторът на репортажа описва актуалната ситуация така: “В момента едно положително решение би прозвучало като германско одобрение – не само за военните акции, но и за авторитарната политика на президента Ердоган, на която се гледа с критично око. От турска гледна точка също става дума за нещо повече, а не само за работни места, оборот и експорт. Алваро Ортиз, главен икономист на най-голямата чуждестранна частна банка в Турция – BBVA в Истанбул, смята, че инвестицията ще бъде “добър сигнал за Турция”. Така страната щяла да покаже, че върти бизнес с един топ-концерн, а това би било важно доказателство за стабилността ѝ”, казва Ортиз пред ФАЦ.

 

Тук авторът на репортажа пояснява, че напоследък Турция не е особено стабилна икономически: лирата е в нокдаун, инфлацията бързо расте, увеличава се и безработицата, икономическият растеж е почти нулев, търсенето на вътрешния пазар спада. В този смисъл заводът на Фолксваген в Маниса би бил добре дошъл, отбелязва авторът и цитира оптимистично настроени събеседници в Турция: “Секиб Авдагъдж, президент на Търговската камара в Истанбул, се надява, че в крайна сметка ще надделеят икономическите аргументи. А такива има много: младо население, добре обучени работници, голям вътрешен пазар с 83 милиона потребители, популярността на марката “Фолксваген”, близостта на други пазари и не на последно място икономическата изгода – в Турция производството на един автомобил е с 1000-1200 евро по-евтино, отколкото в Германия. Към това се добавя и убедеността на мнозина в Турция, че като индустриална дестинация страната им има предимства пред потенциални конкуренти като България. Самоувереният президент на Търговската камара картинно описва как изглежда презентацията на конкурентите: “От дясната страна – просто бяла страница, на която няма нищо”.

 

В ТУРЦИЯ СЕ РАДВАТ: ФОЛКСВАГЕН ИДВА!

 

Фолксваген просто протака?

 

В края на репортажа авторът изказва предположението, че навярно ще има протакане. Търсенето на електромобили засега не е толкова голямо, тъй че Фолксваген вероятно може да отложи освобождаването на капацитети в Германия и в Словакия, тоест – решението за изграждане на нов завод в Турция може да почака, докато положението се поуспокои, заключава ФАЦ.

 

В статия по същата тема чешкият “Хосподарске новини” пише, че ръководството на Шкода, която е част от концерна Фолксваген, в момента иска разширяване на производствените капацитети в Европа – тъкмо заради отлагането на новия завод в Турция.

 

А във видеото по-горе можете да си припомните нашето видео по колаж на киберфолклориста Иван Червенков, което показва каква е вероятността да видим завод на Фолксваген у нас.

 

 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции