<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=22762" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Дядо Добри става на 102 години днес

20 Юли 2016
0 3211

Един от най-достойните носители на Бяла лястовица – дядо Добри днес навършва 102-годишна възраст. Това е повод да си припомним за неговото изключително дело, което няма как да не бъде забелязано от Господари на ефира.

 

 

Дядо Добри живее като аскет и като такъв той се отрича от всичко материално в живота си. Живее в крайна бедност, защото всички пари, които събира, отделя за дарения на български православни храмове, пише сайтът Добротолюбие. Част от храната си набавя чрез щедростта на граждани, които са трогнати от безкористната му душа. Макар и изключително беден, той живее смирено и добродушно и въпреки напредналата си възраст, активно се включва в реставрациите на църкви и храмове.

 

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си, пише сайтът Добротолюбие. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява.

 

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово". Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата. Днес живее много скромно, в малка пристройка към църквата "Св. св. Кирил и Методий" в родното си село. За него се грижи една от дъщерите му. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България. 

 

Пожелаваме на дядо Добри да бъде здрав и да не спира да дава пример на всички нас!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции