<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59962" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо е важно да дезинфекцирате банковите си карти?

30 Март 2020
0 415

Лекар разкри как дебитните и кредитните карти могат да пренасят микроби от други такива, които са използвани на един и същ четец за карти преди вас, включително бактерии като салмонела и E.Coli.

Бившият ортопедичен хирург д-р Чийк Емеаги, който в момента е медицински директор на клиниките по естетика “Hampstead” и “Dr. Chike Clinics” сподели, че макар рискът да е нисък, е напълно “възможно” Covid-19 да оцелее достатъчно дълго върху равната повърхност на четеца на карти и да бъде прехвърлен върху вашата банкова карта.

Защо е важно да дезинфекцирате банковите си карти?

Той обясни, че микробите могат да се крият по ръбовете на часовниците, пръстените, кредитните карти и банкнотите и препоръчва честа дезинфекция на вашите карти и бижута поне веднъж седмично.

Сравнявайки кредитните карти с докосването на дръжките на вратите, той предложи да се използват дезинфектиращи кърпички за почистване на картите и топла вода и сапун за бижутата.

Защо е важно да дезинфекцирате банковите си карти?

„Със сигурност мога да предвидя сценарий, при който вашата карта би могла да бъде замърсена с микробите, които са останали върху четеца. Те могат да се крият в ръбчетата на предмети, включително часовници, пръстени, кредитни карти, монети и банкноти – неща, за които обикновено не бихме се притеснявали.

Поради ограничените познания за този вирус и как той се е появил, изключителната бдителност към хигиената е от първостепенно значение. Проблемът е, че от гледна точка на инфекцията, боравенето с кредитна карта е подобно на докосването до всяка друга повърхност – дръжка за врата, парапети и т.н. Всяка повърхност има потенциал да има остатъци от микроби, бактерии или вируси “, каза д-р Емеаги.

Световната здравна организация наскоро също публикува изявление, описващо риска като „нисък“, добавяйки, че при правилно почистване на ръцете, рискът от заразяване с новия коронавирус чрез докосване на предмети, включително монети, банкноти или кредитни карти, е много малък.

Защо е важно да дезинфекцирате банковите си карти?

Различни изследвания също потвърждават, че вирусът може да остане жизнеспособен във въздуха до три часа, до 24 часа върху картон и до 72 часа върху пластмаса и неръждаема стомана.

„Това предполага, че вирусът може да живее на кредитните ни карти от часове до дни. Бих препоръчал да използвате сапун и вода или просто топла вода за бижутата и дезинфекциращи кърпички за кредитните карти, особено за картите, които използвате редовно. Можете също да носите ръкавици, когато боравите с тях.

Основното нещо обаче, е просто да внимавате – мийте ръцете си след като боравите с всичко, което смятате, че може да бъде замърсено”, добави д-р Емеаги.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции