<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60754" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Коронавирусът може да заличи коренното население на Бразилия

06 Април 2020
0 860

Коренните общности в региона на Амазонка и на други места в Бразилия са застрашени от заличаване от коронавируса, според здравни експерти, цитирани от ВВС.

Респираторните заболявания като тези, които се развиват от грипния вирус, вече са основната причина за смърт при местните общности. До неделя, 5 април, Бразилия отчете повече от 11 000 потвърдени случая на заразяване с Covid-19 и 486 смъртни случая.

Коронавирусът може да заличи коренното население на Бразилия

Инфекциите първоначално бяха концентрирани в индустриализирания щат Сао Пауло. Те обаче се разпространиха из цялата страна, включително в коренните територии в басейна на Амазонка, които са с размерите на Франция и Испания взети заедно.

Коренните групи съставляват 0,5% от населението на страната.

Коронавирусът може да заличи коренното население на Бразилия

„Има огромен риск вирусът да се разпространи из тези общности и да ги заличи“, казва д-р София Мендонча, изследовател от Федералния университет в Сао Пауло.

Тя се страхува, че коронавирусът може да окаже подобно въздействие като предишните големи огнища на силно заразни респираторни заболявания, като морбили например.

Бразилският президент заяви, че няма да почувства нищо, ако се зарази с коронавирус

През 60-те години огнище на морбили сред членовете на общността Яноми, живеещи близо до границата с Венецуела, е убило 9% от заразените.

Коронавирусът може да заличи коренното население на Бразилия

На много от тези общности им липсват средства за намаляване на риска от заразяване, като сапун за миене на ръцете или дезинфектант. Освен това хората често живеят в близки помещения помежду си и споделят прибори, което помага на инфекциозните заболявания да се разпространяват по-бързо.

Сега им се препоръчва да спрат да споделят прибори и да използват традиционните практики за усамотение – като тези, прилагани на жени след раждането – за изолиране на хората със симптомите на Covid-19.

Коренните общности също така живеят в райони, където има ограничен достъп до здравни грижи, особено легла за интензивно лечение.

Източник: ВВС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции