<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61852" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мерките за социално дистанциране в САЩ може да продължат до 2022 г., твърдят учени

15 Април 2020
0 1307

САЩ може да се наложи да поддържат мерките за социално дистанциране чак до 2022 г., прогнозираха учени във вторник освен, ако ефективна ваксина не стане бързо достъпна.

Екипът от Харвардската школа по обществено здраве е достигнал до заключението посредством това, което се знае за Covid-19 и други коронавируси, за да създаде всевъзможни сценарии на настоящата пандемия.

Откритията на учените от Харвард обаче пряко противоречат на твърденията на Белият дом, че пандемията може да спре това лято.

Мерките за социално дистанциране в САЩ може да продължат до 2022 г., твърдят учени

„Може да се наложи периодично дистанциране до 2022 г., освен ако капацитетът за лекуване на коронаврируса се увеличи значително или не открием ефективно лечение или ваксина“, пишат те в своя доклад.

“Дори в случай на очевидно елиминиране, наблюдението за SARS-CoV-2 трябва да се поддържа, тъй като е възможно да има повторна вълна на заразяване още през 2021 г.”, пишат още учените.

Прогнозите също показват, че вирусът най-вероятно ще се разпространи доста бързо отново, ако бъдат премахнати ограниченията.

Друг важен фактор е дали хората стават имунизирани срещу новия коронавирус, след като са били заразени, но за сега това все още не е известно.

Учените твърдят, че са наясно, че такова продължително дистанциране, дори и периодично, вероятно би имало „дълбоки отрицателни икономически, социални и образователни последици“.

Те обаче се надяват, че проучванията им ще помогнат да се идентифицират вероятните развития на епидемията при алтернативни подходи, да се намерят допълнителни начини за борба с нея и да се стимулира по-нататъшното обмисляне на начините за поемане на контрол над пандемията.

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции