<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61770" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Дания се готви да отвори училища и магазини, но много родители са против

14 Април 2020
0 480

Датското правителство ще разреши отново на училища и магазини да работят, пише TheIndependent. Очаква се около 650 хил. деца да се върнат в детските градини и началните училища след месец карантина. Университетите, моловете и църквите остават затворени, а събиранията на повече от 100 души на едно място ще са забранени поне до август. И докато някои твърдят, че това вследствие успеха благодарение на ранните мерки срещу разпространението на коронавируса, други се съмняват в бързото “отваряне” на страната.

Испания разхлабва мерките срещу коронавируса

Родителите на деца с различни заболявания са особено притеснени. “Боя се, че децата ще бъдат използвани за експеримент. Не съм сигурна, че училищата могат да гарантират нужните мерки за безопасност”, казва майка на дете с диабет.

Коронавирус в България: скоро отново на работа и на училище, а през лятото даже на море?

В Дания набират скорост няколко фейсбук-групи, създадени от родители, които са против завръщането на децата в клас. Една от тях се нарича “Не искам детето ми да е опитно зайче за COVID-19”. На някои места училищата са решили да провеждат часовете си на открито като допълнителна мярка.

Защо починалите от коронавирус в Германия са толкова много по-малък процент? (видео)

Дания е една от най-слабо засегнатите от коронавируса европейски страни. Тя бе и втората по ред държава, въвела строги ограничителни мерки още на 11 март, преди да е регистриран смъртен случай.

По последни данни в Дания има над 6500 заразени и 299 починали.

Източник: TheIndependent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции