<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61826" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ген. Мутафчийски: Мерките не могат да бъдат премахнати изведнъж, а в зависимост от добрите показатели

15 Април 2020
0 3696

„Пловдив доказа, че е еталон за това, което може да се случва в условията на пандемия“, заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски при откриването на новата лаборатория за изследване на COVID-19 в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив, цитиран от „Фокус“.

„За съжаление, тези лаборатории ще бъдат все по-нужни, дори когато отмине коронавирусът, защото човечеството винаги ще бъде изправено пред такива предизвикателства”, добави медикът.

По неговите думи не е случайно, че в редица доклади на световни организации напоследък се съобщава, че именно такива стари вируси, които са мутирали, могат да бъдат заплаха за човечеството.

„В момента получаваме един важен урок”, каза още проф. Мутафчийски. Според него, България се справя добре, с малко жертви.

„Явно трябва да свикнем, че ще се работи с този вирус“, каза още началникът на Оперативния щаб.

И добави: „Дай боже да се намери скоро ваксина или надеждно лекарство, но засега признаците Covid-19 да отминава не са съвсем налице. Затова основен акцент за работа оттук нататък е разкриването на лаборатории и развиване на медицинските ресурси, особено наличните интензивни легла, за да може да се разхлабват мерките една по една“, посочи Мутафчийски.

Според него мерките не могат да бъдат премахнати изведнъж, а в зависимост от добрите показатели. Важното е да може да се оценява правилно ситуацията за връщането на нормалния живот.

Източник: „Фокус“

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции