<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61792" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Разработват се над 70 ваксини срещу COVID-19, твърди СЗО

15 Април 2020
0 595

В момента над 70 ваксини за COVID-19 са в процес на разработка с трима водещи кандидати, заяви Световната здравна организация (СЗО).

Три от тях – една от Пекинския институт по биотехнология и две на компании от САЩ, са вече на фаза клинични тестове върху хора, показа списъка, публикуван от СЗО миналия уикенд.

ВТОРА ВАКСИНА СРЕШУ COVID-19 ПРЕМИНА КЪМ ТЕСТОВЕ ВЪРХУ ХОРА В САЩ

Върху другите 67 ваксини, които биват разработвани от учени по целия свят, също се работи усилено, за да достигнат етапа с тестовете върху хора.

“Съвместно с нас, различни групи от експерти работят за разработването на десетки ваксини срещу COVID-19 “, се каза в съобщение на СЗО в понеделник.

„Отправяме и призив към всички да следват препоръките за предотвратяване на разпространението на вируса и защитата на здравето на хората“, се казва още в съобщението.

Списъкът на СЗО показва, че Пекинският биотехнологичен институт, който работи съвместно с хонконгската компания “CanSino Bio”, е начело на надпреварата със своята ваксина, наречена “Ad5-nCoV”.

От двете американски компании, базираната в Масачузетс “Moderna”, получи регулаторно одобрение за преминаване към клинични тестове върху хора миналия месец, докато базираната в Пенсилвания компания “Inovio Pharmaceuticals” започна тестовете върху хора миналата седмица.

В САЩ ЗАПОЧНАХА ПЪРВИТЕ ТЕСТОВЕ ВЪРХУ ХОРА НА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

Останалите 67 ваксини в списъка на СЗО са в предклиничен етап в институти, включително такива от университета “Осака” в Япония, университета на Куинсланд в Австралия, Оксфордския университет и Имперският колеж в Лондон.

Учените обаче са уверени, че могат да намерят лек за болестта в рамките на следващите осем месеца.

Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Оксфордския университет заяви, че екипът ѝ е уверен в рамките на 80%, че тяхната ваксина ще е ефективна, въз основа на предишната им работа със сходни ваксини.

„Най-добрият сценарий е, че до есента на 2020 г. ще имаме резултатите за ефективността на ваксината от тестовете 3-та фаза и способността да произвеждаме големи количества от ваксината“, сподели Гилбърт пред “Telegraph”.

Тя обаче също призна, че тази времева рамка е „силно амбициозна“ и много неща биха могли да попречат на целта им.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции