<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58002" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Нисковъглехидратната диета може да предотврати стареенето на мозъка, твърдят учени

13 Март 2020
0 265

Нисковъглехидратната диета може да предотврати и дори да възстанови увреждания на мозъка, свързани с възрастта, сочат нови изследвания.

Разглеждайки различни снимки от сканирания на мозъци, учените открили, че мозъците ни започват да се влошават в края на 40-те години , което е доста по-рано, отколкото се смяташе.

„Невробиологичните промени, свързани със стареенето, могат да се наблюдават в много по-млада възраст, отколкото очаквахме – в края на 40-те години“, заяви Лилиан Р. Муджика-Пароди, професор в катедрата по биомедицинско инженерство в университета „Стони Брук“ в Ню Йорк.

„Въпреки това, проучването ни също така показа също, че този процес може да бъде предотвратен или дори възстановен въз основа на диетичните промени, които включват минимизиране на консумацията на прости въглехидрати“, добави тя.

За да разберат по-добре как диетата влияе на стареенето на мозъка, учените се концентрирали върху млади хора, чиито мозъци не показвали признаци на стареене. Точно това е и периодът, през който превенцията може да бъде най-ефективна.

Нисковъглехидратната диета може да предотврати стареенето на мозъка, твърдят учени

Сканирайки мозъците на близо 1000 души на възраст между 18 и 88 години, те открили, че увреждането на нервните пътища се ускорява в зависимост от източника, от който мозъкът получава своята енергия.

Според тях глюкозата намалява стабилността на мозъчните връзки, докато кетоните, произвеждани от черния дроб по време на рестриктивни въглехидратни диети, правят мрежите по-стабилни.

„Това, което открихме при тези експерименти, включва както лоша, така и добра новини. Лошата новина е, че ние виждаме първите признаци на стареене на мозъка много по-рано, отколкото се смяташе досега. Въпреки това, добрата новина е, че може да успеем да предотвратим или да обърнем тези ефекти с нисковъглехидратна диета”, сподели Муджика-Пароди.

„Смятаме, че когато хората остаряват, мозъците им започват да губят способността си да метаболизират ефективно глюкозата, карайки невроните бавно да “гладуват”, а мозъчните мрежи да се дестабилизират. Ние тествахме дали предоставянето на по-ефективен източник на енергия на мозъка, под формата на кетони, или чрез спазване на нисковъглехидратна диета или пиене на кетонови добавки, може да осигури му повече енергия. Открихме, че дори при по-младите хора, следването на нисковъглехидратна диета допълнително стабилизира мозъчните мрежи“, добави тя.

Кетогенната диета е една с високо съдържание на мазнини и протеини и ниско съдържание на въглехидрати, принуждавайки тялото да гори мазнини, а не въглехидрати. Основно използвана за лечение на някои форми на епилепсия при деца, също така се смята, че тя има потенциала да помогне за други неврологични разстройства, включително болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Нисковъглехидратната диета може да предотврати стареенето на мозъка, твърдят учени

Д-р Кати Стъбс от “Alzheimer’s Research UK” твърди, че изследването е „много интересно”, но се нуждае от повече доказателства.

“Кетогенната диета крие своите собствени рискове. Доказано е, че приемането на толкова високи нива на мазнини, което обикновено се случва при хора, които ядат по-малко плодове и зеленчуци, има пагубно въздействие върху сърцето, което има опасни странични ефекти”, каза тя.

„Освен това има огромно количество доказателства, показващи, че средиземноморската диета е най-ефективната диета за здравето на мозъка и сърцето. Ще се нуждаем от много повече изследвания, в случай, че целта е кетогенната диета да бъде широко препоръчана като алтернатива за превенция на деменция”, добави тя.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции