<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57992" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Домашните любимци не могат да пренасят коронавирус, увери СЗО

13 Март 2020
0 512

Няма доказателства, че домашните любимци като кучета или котки могат да бъдат заразени и да пренасят новия коронавирус, обявиха от Световната здравна организация.

Подобно на предишните вируси като “SARS”, “Covid-19” се предава главно чрез слюнка вследствие на кашлица, кихане или секрет от носа.

Докато домашните любимци могат да разпространяват слюнката си доста лесно, съществуват значителни бариери за вируса да прескача от хора към животни и обратно.

В много редки ситуации, в които дори домашен любимец да е преносител на вируса, е изклюючително малко вероятно човек също да се зарази.

Домашните любимци не могат да пренасят коронавирус, увери СЗО

Познаването на начините, по който вирусът се предава, може да помогне в борбата с изобилието от дезинформация на фона на епидемиятам, тъй като точно преди месец, когато броят на смъртните случаи достигна своя връх в Китай, местните власти в провинция Джъдзян помолиха всички жители да поставят домашните си любимци под карантина и заклаха всички бездомни кучета на улицата.

Друго село в Китай издаде подобно правило за убиване на животни в края на януари, за да се спре разпространението на вируса.

Тъй като все повече хора започват да упражняват социално дистанциране и да работят от домовете си, по-честият контакт с вашето куче, котка или друг домашен любимец е неизбежен. Въпреки уверенията, че е напълно безопасно, СЗО съветва да измиете ръцете си старателно със сапун и вода след контакт с вашия домашен любимец.

Източник: Quartz

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции