<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=56910" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Подобреният “Трезор на Апокалипсиса” ще получи нови депозити от семена за след края на света

25 Февруари 2020
0 509

Световното хранилище за семена в Норвегия ще получи най-големия депозит от семена след жизненоважните му подобрения през 2019 година.

 

Новите попълнения ще са над 60 000 семена от 36 различни групи, което е най-големия брой изпращани семена наведнъж до самото хранилище.

 

Това включва и дарение от нацията чероки – първото племе пребиваващо в САЩ, което е направило депозит до момента. Министерствата на земедиелоето от Тайланд, САЩ и Ирландия, а също така и университети и изследователски центрове от Коста Рика, Етиопия, Ливан и други места също ще направят своя принос.

 

Хранилището в мразовития Шпицберген е създадено, за да защити ДНК-то на културите в света, да се осигури разнообразие от видове семена и винаги да има достатъчно храна на планетата, за да могат хората да оцелеят в случай на апокалиптични бедствия.

 

 

Подобреният &#8220;Трезор на Апокалипсиса&#8221; ще получи нови депозити от семена за след края на света

 

 

Всяко едно бедствие – от наводнения до войни и прекъсвания на електрозахранването, може да постави под риск видовете семена в повече от 1700 региона по света. Точно затова много от тях съхраняват “резервни” семена в хранилището.

 

Промяната на климата обаче засилва спешността за полагане на повече усилия за спасяването на тези хранителни култури, твърди международната организация с нестопанска цел Crop Trust. Тя управлява трезора в партньорство с норвежкото Министерство на земеделието и храните и Северния център за генетични ресурси.

 

„Изменението на климата определено представлява огромен проблем за глобалното селско стопанство“, каза Ханес Демпелф, ръководител на организацията.

 

Освен запазването на широк спектър от видове, семената в хранилището също могат да помогнат на животновъдите да произвеждат култури, които са по-устойчиви на възникващи вредители, болести и последиците от изменението на климата.

 

Нацията чероки ще депозира девет сорта семена, предшестващи европейската колонизация.  Племето поддържа свое собствено хранилище от семена с наследствени растения – видове, важни за историята, културата и традициите на племето.

 

„Дори за поколения напред, тези семена ще продължат да пазят нашата история и винаги ще има част от нацията чероки по света“, казва лидерът на племето – Чък Хоскин-младши в изявление по-рано този месец.

 

Трезорът в Свалбард вече съдържа около 1 милион семена, представляващи повече от 5000 вида от откриването си през 2008 г. Те се съхраняват дълбоко в планината в структура, проектирана да бъде възможно най-устойчива на апокалиптични бедствия, а пространството, в което се съхраняват семената, е изкуствено охладено до -18 градуса по Целзий, за да могат те да се запазят най-добре, но скалите и вечният лед, около хранилището би трябвало да ги поддържат замразени, дори и ако електричеството изгасне.

 

 

Подобреният &#8220;Трезор на Апокалипсиса&#8221; ще получи нови депозити от семена за след края на света

 

Промените в климата вече са тествали колко устойчиво е хранилището, след като вода от разтопени ледове си проправила път в него през 2017 година. За щастие обаче водата замръзнала преди да достигне помещението, в което се съхраняват семената.

 

В резултат на това тогава Норвегия отдели около 10 милиона евро, за да направи хранилището по-безопасно, като тунелът за достъп беше реконструиран, за да бъде по-водоустойчив и охладителната му система получи подобрения.

 

 

Източник: The Verge

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции