<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=36430" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Полиция и войска укрепват границата с Гърция заради мигрантите край Солун

08 Април 2019
0 474

В интервю за БНР вътрешният министър Младен Маринов заяви, че има засилено присъствие на полиция и жандармерия по българо-гръцката граница, заради проблемите от последните няколко дни с мигранти край Солун. При нужда може да се разчита на подкрепа и от военни части, акo евентуално се засили мигрантския поток от южната ни съседка. 

 

"Предприели сме мерки по усилване на територията около границата. Гранична полиция и сили на жандармерията, които работят в малките населени места по българо-гръцката граница, са в готовност за реакция при евентуално приближаване на такива групи. В постоянна връзка сме с гръцките и македонските колеги, както и с турските. Следим обстановката, обменяме информация и сме в готовност… Имаме и разработен план за действие при кризи. С вицепремиера Каракачанов сме в контакт по отношение на използване на армията в определени ситуации", каза Маринов в интервю за предаването "Неделя 150".

 

Вътрешният министър увери, че към момента обстановката е спокойна. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също заяви във Фейсбук, че няма непосредствена опасност от мигрантска вълна за България и че при нужда армията има готовност да изпрати до 3000 военнослужещи на границата.

 

"Във връзка със зачестилите коментари, че има напрежение, свързано с мигрантите в Гърция, през последните 4 дни сме в непрекъснат контакт с премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Няма място за притеснение", написа Каракачанов.

 

Междувременно, мигрантите, които си бяха направили импровизиран палатков лагер край официалния бежански център "Диавата“ край Солун, започнаха да се разотиват, съобщава изданието "Грийк рипортър", цитирано от БГНЕС. Хората, повечето семейства с деца, пристигнаха преди няколко дни в района, подведени от анонимно съобщение в социалните мрежи. В поста се твърдеше, че Балканският маршрут е отворен и неправителствени организации са в готовност да посрещнат мигрантите на територията на Северна Македония, след което да им помогнат да се придвижат към вътрешността на Европа.

 

Макар и гръцките, и македонските власти да отрекоха информацията, и да предупредиха, че границата продължава да е блокирана, хората издигнаха палатки в полето до "Диавата". Те отказаха да се разотидат въпреки призивите на органите на реда, че за тях ще е най-добре да се завърнат в бежанските центрове, в които са били първоначално настанени.

 

""
 

Мигрантите на няколко пъти се опитаха да стигнат до граничния пункт "Идомени", за да влязат на територията на Северна Македония. В опит да спрат огромното множество от хора в събота гръцките сили за сигурност използваха сълзотворен газ и се стигна до сблъсъци, при които мигрантите замеряха органите на реда с камъни и бутилки. При стълкновенията пострада и фото журналист.
 

 

Източник: Mediapool

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции