<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57947" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нови 9 души с ...

Правителството поиска от парламента да гласува извънредно положение заради коронавируса (видео)

12 Март 2020
0 3164

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов свика извънредно заседание на Министерския съвет, заедно с Националния оперативен щаб във връзка с обявената от Световната здравна организация готовност за взимане на спешни мерки спрямо разпространението на заболяването COVID-19.

Обявиха нови 7 случая на коронавирус у нас, общо стават 23

По време на заседанието Оперативният щаб внесе искане за нови по-строги мерки срещу заразата от коронавирус. Към настоящия момент в страната официално 23 души са заболели от COVID-19, като се извършва активно издирване и карантиниране на контактните лица. До този момент има и 1 смъртен случай.

България се размина със забраната на Тръмп за влизане в САЩ

Представен е доклад за мерките, предприети от страните членки на Европейски съюз (ЕС), като с това подробно е посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките ѝ аспекти.

Нови 9 души с коронавирус в София, случаите у нас вече стават 16 (видео)

Отбелязано е още, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Съюза – у нас тя е 759,6 на всеки 100 000 души, а в ЕС – 504,3 на 100 000 души.

За сравнение – по съответния показател Германия заема първо място в ЕС – с 800,2 легла на 100 000 души от населението. В Швеция пък осигуреността е най-ниска – 222,5 на 100 000.

В хода на заседанието бе посочено още, че България е на първо място в целия Съюз по осигуреност с легла за активно лечение – 616,8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия – с 601,5 на сто хил. Средна стойност по този показател е 372.2 на сто хиляди.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Том Ханкс и жена му са заразени с коронавирус

В извънредно изявление премиерът Бойко Борисов призова към строга дисциплина и мобилизация и обясни, че всички предложения за по-бързото излизане от създалата се ситуация и по-строгите мерки идват по идея от Националния оперативен щаб.

Правителството предлага въвеждане на извънредно положение в цялата страна.

Новите мерки включват затваряне на всички учебни заведения в страната – училища, университети, както и детски градини.

Затваряни трябва да бъдат игрални зали, а преустановени всякакви спортни мероприятия, както и масови конференции.

Освен това, ще бъде предложено гражданите на определени държави да не могат да влизат у нас, както и от България да не може да се пътува до определени страни.

„На МВнР трябва всяка минута да им се актуализира сайтът относо забрана за пътуване към други страни, а Министерство на здравеопазването – от кои държави не могат да влизат в България”, обясни Борисов.

Кабинетът коментира също възможността за налагането на глоба в размер на 5000 лева при неспазване на карантинния период.

„Финансовият министър е категоричен, че с темпа, с който бюджетът не събира приходи, ако така вървим – 3 милиарда минимум ще е загубата”, допълни също премиерът.

Всички предложения, вследствие на извънредната ситуация, до която се стигна, след като в рамките само на ден регистрирани бяха 16 случая на заразата у нас, предстои да бъдат обсъдени в парламента.

Източник: NOVA

Снимка: dnes.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции