<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61704" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Православен манастир в Украйна пламна с коронавирус: 90 монаси са заразени, двама починаха

14 Април 2020
0 4802

Двама монаси, заразени с Covid-19, са починали в Украйна, а православният им манастир, разположен в сърцето на столицата Киев, стана голямо огнище на болестта, с над 90 заразени, предава Дарик, цитирайки Франс Прес.

Православен манастир в Украйна пламна с коронавирус: 90 монаси са заразени, двама починаха
СНимка: Andriy155

Двамата монаси са били в болница и са починали съответно вчера и днес, съобщава Украинската православна църква (УПЦ), свързана с Московската патриаршия. Единият от починалите е бил болен от пневмония и е дал отрицателна проба за коронавирус, но лекарите потвърдили диагнозата по симптомите му, уточнил за АФП архиепископ Климент Вечеря, говорител на УПЦ.

В пещерния манастир Киевско-Печерска лавра, основан през 11-и век, има около 250 монаси.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи днес за още 63 заразени в манастира, където има общо 93 потвърдени случая. В Киевско-Печерската лавра са 20 процента от случаите на коронавирус в украинската столица, където инфектираните от началото на епидемията са общо 495.

По последни официални данни в Украйна има 3102 случаи на коронавирус, а 93 души са починали.

Властите засилиха изолацията на манастира, поставен под карантина, наложена след появата на първия случай. Те предвиждат да изпратят там медицински екип с рентгенова апаратура и скринингови тестове, заяви Кличко.

Миналия месец, когато украинското правителство затвори училищата и обществените места и спря транспорта, настоятелят на манастира митрополит Павел призова вярващите да се стичат в църквите, да не се страхуват от нищо и да се прегръщат дружески. Преди няколко дни обаче той нарече коронавируса по телевизията “чумата на 21-и век”.

Източник: Дарик, цитирайки Франс Прес

Снимка: Getty Images

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции