<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61660" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Макрон: Франция остава под строга карантина за още месец

14 Април 2020
0 551

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че страната ще остане в режим на карантина заради коронавируса за още един месец, пише The Guardian.

В обръщение към нацията в понеделник вечер той заяви, че само при спазване на правилата битката срещу Ковид-19 ще бъде спечелена.

Макрон каза, че Франция ще започне да се връща към нормалния живот на 11 май, ако гражданите са отговорни и се придържат към мерките, но и ако броят на случаите на заразяване продължава да намалява.

„Трябва да продължим усилията си. Колкото повече се спазват правилата, толкова повече животи ще бъдат спасени. Ето защо обявявам, че карантината ще продължи до понеделник, 11 май“, съобщи държавният глава.

“Оценявам усилията, които искам от вас”, каза той и добави: “Има нова надежда, но в момента нищо не е спечелено… епидемията не е под контрол.”

В 30-минутната си реч Макрон призна, че е имало провали в битката с пандемията, особено с липсата на маски и оборудване, но обеща, че до 11 май ще има достатъчно тестове за възрастни хора, здравни работници и най-уязвимите групи, както и маски за всички.

И въпреки че училищата евентуално ще отворят врати на 11 май, Еманюел Макрон заяви, че ресторантите, кафенетата, хотелите, музеите и културните обекти трябва да останат затворени, а големи фестивали и събития ще бъдат разрешени едва след средата на юли.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции