<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58277" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Президентът Радев призова за комплекс от мерки в подкрепа на бизнеса

16 Март 2020
0 605

Според президента Радев е задължително да има комплекс от мерки, които да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби, пише агенция Фокус .

„Само с ограничения, забрани и глоби ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и като устойчива икономика. Задължително е с всички тези ограничителни мерки да бъдат в ход и комплекс от мерки, които точно в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. Да подкрепят най-засегнатите български граждани. Да подкрепят тези, които в момента губят работата си, губят поминък. Това също е изключително важна и неотложна мярка. Виждате, че във всички засегнати държави пакет от такива мерки са в ход“, каза Радев.

Президентът изрази притеснение, че има много хора, които ще загубят работата си и даде пример други държави в ЕС, които вече са въвели икономически мерки.

„Да, знам, че ресурсите са ограничени. Вчера това дискутирахме и с министър-председателя, но трябва да мобилизираме максимално всички възможни средства от ЕС. Това вече е факт, но не е достатъчно. Призовах правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети. Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат. Но здравето, животът, благоденствието на българските граждани и здравето на българския бизнес не може да чака. Затова е много важно да се приоритизира, защото все пак ресурсите са ограничени. Предстои оценка какво означава доказано най-засегнатите фирми, най-засегнатите сектори, по какъв критерий това ще се оценява, по какви механизми ще се оценява тази помощ. Тук трябва бизнесът и държавата да си протегнат ръка, така че да имаме ясни механизми, ясни приоритети това да стане по най-добрия и бърз начин“, допълни още президентът.

Бизнесът настоя пред Радев за максимално бързо разплащане от страна на държавата по вече сключените договори. Целта е фирмите да разполагат с оборотни средства.

„Затова съм ви поканил, защото вие най-добре познавате проблемите, най-добре може да се подскажете как точно може тази сложна процедура да бъде осъществена. Вашият експертен глас трябва да бъде чут, трябва да бъде уважен. Аз се надявам с вашите предложения и с възможностите, които има в момента изпълнителната власт, бързо да стигнем до най- добрия начин, по който държавата трябва да подкрепи бизнеса в труден момент, защото без бизнес после не можем да оцелее държавата“, допълни още Радев.

Освобождават български тирове от блокираната граница между Италия и Словения (видео)

От бизнеса помолиха и за намаляване на лихвите при закъснения в плащанията на осигуровките на служителите.

Източник: Фокус

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции