<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58264" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дете на 9 годи...

Телефонни измамници злоупотребяват с коронавируса, има и задържан за фалшива новина за зараза (видео)

16 Март 2020
0 881

Напрегнатата ситуация с коронавируса благоприятства злоупотребите на телефонните измамници, предупреждават от МВР, цитирани от Бтв. Те действат по познати вече схеми, като се опитват да убедят наивни граждани, че техни близки са диагностицирани с COVID-19 и се нуждаят от скъпо лекарство или пари за болнично лечение.

Междувременно има задържан в Пловдив в за разпространяване на фалшива информация в интернет във връзка с коронавируса. Той твърдял, че в определено учебно заведение има 100 заразени с COVID-19, за които властите крият, разказа Маринов.

“У този човек са открити и малко количество наркотици. Искам да предупредя всички, че в такава ситуация не бива да си играят със страховете на хората. Следим и онлайн пространството. Ситуацията е идеална среда за измамниците. Имаме единични такива случаи. Има изготвени указания от МВР, които се разпространяват към гражданите, за да им дадем съвети по отношение на ситуацията в момента. Схемата е старата – имате близък, който се нуждае от скъпо лекарство за коронавирус или трябват пари, за да бъде настанен с болница. Хората не могат да преценят ситуацията заради страха и те се доверяват”, посочи Маринов.

От Областната дирекция на МВР в Пловдив уточняват, че мъжът е чуждестранен гражданин. Казва се Нилой Сил и е роден през 1998 г. в Бангладеш, гражданин на Великобритания. Той е разпространявал невярната информация в WhatsApp студентска мрежа на Медицинския университет /МУ/ – Пловдив. Съобщил е, че е присъствал на заседание на ръководството на МУ, на което е станало ясно, че има над 200 заразени, някои от тях студенти в тежко състояние, но е взето решение това да се крие.

Шест досъдебни производства за неспазена карантина е образувала полицията, разкри Младен Маринов. Пет случаи на неспазване на карантината са установени в София, 1 в Монтана и 1 във Варна. Нарушителите са били върнати в домовете им.

Обявиха 8 нови случая на коронавирус у нас, потвърди се първи заразен във Варна (видео)

Засега в арестите не може да се спазват мерките по карантината, каза вътрешния министър. Към момента около 400 са лицата, поставени под карантина у нас, а МВР е мобилизирало допълнителни екипи, за да следи дали изолацията се спазва.

Източник: Бтв

Снимка: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции