<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58234" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лекарите в Ух...

Кабинетът предлага финансови и админстративни мерки за облекчаване на кризата в бизнеса (видео)

15 Март 2020
0 2628

Към Националния оперативен щаб за борба с коронавируса се създава специален логистично-координационен център или звено, което ще обезпечи заявяването, произвеждането и доставянето на необходимото за страната количество от предпазни материали. Това заяви на извънреден брифинг вицепремиерът Томислав Дончев.

Той потвърди по-рано обявената новина от премиера Бойко Борисов, че към заплатите на медицинските работници, които са на първа линия в ситуацията с Covid-19, ще бъдат превеждани по 1000 лева за всеки един от тях. Става дума за лекари, медицински сестри, санитари и други.

Борисов: По 1000 лв. отгоре месечно ще получават всички медици, които се борят с коронавируса (видео)

Парите ще бъдат взети от препрограмиране на съществуващите оперативни програми като Оперативната програма за развитие на човешките ресурси. От нея ще бъдат взети 20 млн. лева, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите ѝ, още 20 млн. лева ще бъдат взети оттам и предоставени на общините за обхвата на патронажна грижа. В момента тя обслужва 43 хиляди потребители, но в обхвата ще попаднат и хора с увреждания и хора под карантина.

Пенсиите на работещите пенсионери пък ще бъдат преизчислени, така че е желателно те да не ходят на работа или до офисите на НОИ – всичко ще се случва по електронен път за максимално предпазване от разпространение на заразата.

Министърът на финансите Владислав Горанов пък обяви редица мерки, които да подпомогнат бизнеса в създаващата се криза.

„Предлагаме мерки, които не са панацея, но са бързи в контекста на извънреднто оложение и смекчават натиска върху засегнатите бизнеси. На първо място Българската банка за развитие ще осигури ликвидна подкрепа за бизнеси, които страдат от ликвидна криза заради ограниченията, които наложи правителството. Там сме готови с ресурси от държавата да подкрепим и самата ББР“, каза той.

И добави: „Бих искал да предложа като краткосрочна мярка за тези, които са засегнати от ограниченото потребление и имат намерение да съкраващт служители. Нека да не го правят на този етап, а да кандидатстват в Агенцията по заетостта. Вместо да съкращават хора, държавата ще осигури от националния фонд 60% от възнаграждението на служителите – така, както би им се плащало при освобождаване от работа.“

Горанов каза, че се предвижда също така удължаване на срока за финансовото приключване на фирмите до 30 юли, удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси и други.

„Ще си преоценим приоритетите в големите инвестиционни проекти и всеки ден ще търсим нови мерки, с които да подкрепим бизнеса“, каза още той.

Министърът на транспорта Росен Желязков каза, че тъй като България се явява коридор между Азия и Европа, правителството ще гарантира свободно преминаване през нашите граници за доставка на храни и стоки. В същото време от вторник, 17 март, ще влезе в сила ограничение на полетите от и до Италия и Испания.

„Нека българите, които се връщат оттам, да имат предвид, че ще бъдат поставени под карантина“, отбеляза той.

Министърът на икономиката Емил Караниколов пък обяви, че след двата дни на паническо пазаруване, натискът върху магазините е спаднал. Той увери, че складовете на веригите за продажба на хранителни стоки са пълни и няма риск хората да останат без основни хранителни продукти.

Щабът иска още по-строги мерки срещу коронавируса, след 30% увеличение на заболеваемостта само днес (видео)

На брифинга стана ясно, че някои от посочените по-горе мерки трябва да минат законодателни промени, но това ще се случи възможно най-бързо. За момента не се обсъждат предложените от ген. Венцислав Мутафчийски по-строги мерки за овладяване на заразата.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Christo Peev

    15 Март 2020

    Вай!

Реакции