<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59023" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Извънредното...

Светият синод най-после призова: молете се у дома! (видео)

21 Март 2020
0 1037

Старозагорският митрополит Киприан призова от името на Светия синод към молитва, мъдрост и братолюбие по време на извънредното положение в обръщение по БНТ.

В обръщение митрополит Киприан призова миряните да се изправят срещу пандемията спокойно и разумно.

“Днешната епидемия, коронавирусът – този страшен бич, който покосява земни животи и съдби – е път. И ние трябва да извървим този път, за да бъдем до хората, които са част от него”, каза той в обръщението си.

“Сега, в дните на Великия пост, е необходимо всички заедно да се изправим срещу пандемията спокойно и разумно, със силна вяра и твърда надежда, с постоянна и неуморна молитва, с отговорност и дисциплина, и с взаимна грижа помежду ни. Бог изпраща изпитания, но дава и сили за тяхното преодоляване. Сам Христос ни казва: “Мир ви оставям; Моя мир ви давам – да се не смущава сърцето ви нито да се плаши” /Йоан 14:27/. За да имаме Неговия мир и да почувстваме Неговата благодат са необходими вяра, добра воля и съзнание за тежката отговорност, която има всеки един от нас”, се казва още в обръщението.

Светият синод с абсурдно изказване: Епидемиите прекратяват действието си в църквата, заразяват се само хора със слаба вяра

Обръщението идва след като ловчанският митрополит Гавриил настояваше, че молитвата извън храма не е молитва и че в храма зараза няма. 

“Проявете смирена мъдрост и останете вкъщи. Ние – пастирите Христови – ще се молим за вас и вашите семейства от дома на Отца ни – от Христовия дом. Всички енорийски свещеници са готови да се молят заедно с вас в домовете ви, просто ги приканете и те ще отзоват. Ако го сторите, душите ви също ще са в Божия храм, заедно с нас духовниците, защото Господ “на смирените дава благодат”/ 1 Петр.5:5 /”, посочва митрополит Киприан. 

Новото решение на Св.Синод е тъкмо навреме, тъй като след 4 дни предстои голeмият празник Благовещение. В заключение митрополит Киприан призова:

“Ако все пак някой, по крайна необходимост, реши да отиде в Божия дом, ще го призова да спазва необходимата минимална дистанция до който и да е друг и да избягва да се докосва до каквато и да е повърхност, въпреки че църковнослужителите извършват постоянна дезинфекция.”

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции