<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59248" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Спадът на случаите с коронавирус в Италия все още не облекчава препълнените болници (снимки)

24 Март 2020
0 228

Въпреки че броят на новите случаи на коронавирус в Италия не се увеличава, струпването на пациенти в болниците принуждаа лекарите да правят трудни избори за лечение, пише NewYorkTimes.

Две седмици след като правителството задейства строги мерки и практически постави страната под карантина, властите оповестиха в понеделник, че за втори ден броят на новите заразени и на смъртните случаи намалява.

Цяла Италия вече е под карантина заради коронавируса

Болните, настанени за лечение в Ломбардия, областта, която продължава да е най-засегната от коронавируса в Италия, са намалели до 9266 от 9439.

„Днес можем да кажем, че е първият ден на оптимизъм”, заяви Джилио Галера, здравният министър на Ломбардия. „Не е още време за триумфални песни, но можем да кажем, че виждаме светлина в тунела.”

Тези индикации обаче все още не могат да се почувстват в болниците от най-силно засегнатите райони, които остават препълнени с пациенти и са още в очакване да се завърнат към режим на относителна нормалност.

Спадът на случаите с коронавирус в Италия все още не облекчава препълнените болници (снимки)
Милано миналия четвъртък. Снимка: Alessandro Grassani for The New York Times

Времето, необходимо за интензивно и продължаващо лечение на хоспитализираните към момента пациенти означава, че това няма да се случи скоро. Много от починалите от коронавирус са били заразени седмици преди да бъдат въведени ограничителните мерки.

Пациентите, които могат да останат на домашно лечение, биват призовани да го направят, а другите, които се нуждаят от интензивни грижи, биват транспортирани до болници в други региони или съседни държави, поради недостиг на легла. Лекарите в най-засегнатите от коронавируса части на Италия споделят, че изборът пред тях се стеснява все повече.

Спадът на случаите с коронавирус в Италия все още не облекчава препълнените болници (снимки)
Интензивно отделение на болница в Бреша, Италия. Снимка: Claudio Furlan/LaPresse, via Associated Press

Северна Италия е в състояние на война от седмици.

„Ние сме далеч от пика на болестта“, написаха лекари от болница в Бергамо в документ, публикуван в списание от New England Journal of Medicine през уикенда. По думите им 70 процента от леглата за интензивно лечение са запазени за пациенти с коронавирус с “Разумен шанс за оцеляване.” По-възрастните пациенти, според тях, „не се реанимират и умират сами.“

Наближаващият срив на много болници в региона и недостигът на обдишватели, кислород и лични предпазни средства доведе до това много лекари да връщат пациентите. Те твърдят, че претоварените болници все повече се превръщат в източници на зараза. Самите работници от спешната помощ, които трябва да взимат пациенти от домовете им, всъщност разпространяват вируса.

„В момента в Ломбардия заразяването е толкова широко разпространено, че трябва да считаме всеки човек за потенциално заразен“, казва Роберто Буриони, виден вирусолог от университета в Сан Рафаеле в Милано.

Спадът на случаите с коронавирус в Италия все още не облекчава препълнените болници (снимки)
Погебение край Бергамо. Снимка: Piero Cruciatti/Agence France-Presse — Getty Images

В Бреша болниците съобщават за поне 350 нови случая на ден, заяви д-р Метра в събота. Между 10 и 15 процента от лекарите и медицинските сестри вече са болни от вируса, каза той. И тъй като най-сериозните случаи изискват поне две седмици хоспитализация, практически единствените пациенти, които са напуснали болницата, са тези, които са починали.

“Понякога”, каза той, “служителите на болницата са принудени да избират сред множество пациенти с приличен шанс за оцеляване, за да могат да приложат ограничените си ресурси – главно обдишватели и достатъчен брой обучени медицински сестри, които да ги управляват 24 часа на ден.

Спадът на случаите с коронавирус в Италия все още не облекчава препълнените болници (снимки)
Болница в Бреша. Снимка: Filippo Venezia/EPA, via Shutterstock

Документален филм, излъчен по телевизия Sky News показва сериозността на обстановката в болницата в град Кремона, Италия, където са настанени пациенти с тежка форма на COVID-19.

Кадри от болницата в Кремона, Италия: “Това е война. Това е бедствие.” (видео)

От разказите на докторите и сестрите в клиниката става ясно, че коронавирусът не е като обикновения грип и не заплашва живота само на хора на възраст над 56 години.

Източник: NewYorkTimes

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции