<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=24456" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Камион се вря...

Турски полицай застреля руския посланик в Анкара, отмъщавал за Сирия (ВИДЕО)

19 Декември 2016
0 46649

Руският посланик в Анкара Андрей Карлов бе застрелян тази вечер. Стрелецът е турски полицай. Инцидентът е станал, докато дипломатът е държал реч в художествена галерия в столицата. 

 

Според първоначалната информация са пострадали още трима души преди стрелецът да бъде ликвидиран. Турските власти идентифицираха убиеца като 22 годишния Мевлют Мерт Алтънташ, полицай от силите за борба с масовите безредици.

 

“Русия определя убийството като терористичен акт и ще отнесе въпроса до Съвета за сигурност на ООН. Убийците ще бъдат наказани”, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

 

 

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу уточни, че нападателят работел в полицията от две години и половина. Сойлу определи убийството като "гнусно нападение срещу приятел" и терористичен акт, както и като "огромна провокация", целяща срив на отношенията между Анкара и Москва.

 

ПУТИН ПОДКРЕПИ ЕРДОГАН, ДЕЛЕГАЦИИТЕ ИМ СИ РАЗМЕНЯТ ШЕГИЧКИ

 

Руският посланик е бил охраняван от турските служби. Миналата седмица пред руското консулство в Истанбул имаше няколко демонстрации срещу политиката на Москва в Сирия. По този повод турските власти обявиха, че са взели допълнителни мерки. Москва е най-близкият съюзник на сирийския президент Башар Асад и благодарение на руските въздушни сили успя да си върне от бунтовниците северния град Алепо. 

 

Фаталното нападение срещу посланик Карлов става само ден преди планираното посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Москва, за да обсъжда военния конфликт в Сирия с колегите си от Русия и Иран.

 

Нападателят отмъщавал за Алепо

 

На видеокадрите се вижда как нападателят крещи на два пъти: "Не забравяйте Алепо, не забравяйте Сирия!"

 

След това казва: "Няма да се почувствате в безопасност, докато нашите градове не са в безопасност", "Назад!". И продължава ""Само смъртта може да ме отведе от тук!", "Всички отговорни за действията в Сирия ще си платят!"

 

 

Бойко Борисов прати съболезнователна телеграма на Путин

 

В съболезнователни телеграми до президента на Руската федерация Владимир Путин и до министър-председателя Дмитрий Медведев премиерът Бойко Борисов изразява най-дълбоки съболезнования от името на българския народ и лично от свое име във връзка с убийството на посланика на Руската федерация в Република Турция г-н Андрей Карлов.

 

„България остро осъжда този акт на терор, за който не може да има оправдание“, посочва Борисов.

 

„Моля да предадете на семейството и на близките на посланик Андрей Карлов моята и на българския народ съпричастност към тяхната болка и скръб“, посочва в телеграмите премиерът.

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции