<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60903" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как се промен...

Увеличават се случаите на домашно насилие по време на извънредното положение (видео)

07 Април 2020
0 999

От началото на извънредното положение у нас все повече хора, станали жертва на насилие в собствения си дом, търсят помощ на горещите телефони, отворени за тях. Сред най-уязвимите са жените, децата и възрастните хора, предаде Нова тв.

„За съжаление, вярно е, че от началото на извънредното положение обажданията са се увеличили многократно”, заяви адвокат Надя Русинова.

„Може да се каже, че няма бум на обажданията, защото жените са много затруднени в ситуация, в която са под контрол, да се обаждат и нямат собствено пространство”, обясни Надежда Стойчева, директор на фондация „Асоциация Анимус”.

По данни на Алианса за защита от насилие обажданията на горещия телефон стават все повече и повече с всеки изминал ден от извънредното положение. Жени и мъже, попаднали във връзка, в която се упражнява домашно насилие. Деца, които стават свидетели на насилие у дома.

От фондация „Асоциация Анимус” наблюдават подобна тенденция.

„Децата докладват повече за насилие върху майките или пък докладват за сериозни конфликти”, обясни още Надежда Стойчева.

Възрастни хора, които биват тормозени от децата или внуците си, също търсят помощ от горещите телефонни линии, макар и да не са готови да предприемат други действия.

„В някои малки населени места изобщо няма никакви социални услуги, където могат да бъдат насочени възрастните хора да потърсят помощ. Големият въпрос е, че тогава, когато едно дете, този човек, който ти си възпитал, нарушава твоето здраве и те наранява, е много трудно да го докладваш. По-скоро е голямата болка”, коментира Стойчева.

Според официалните данни за постъпили обаждания и сигнали на Националната телефонна линия за деца, през месец март тази година са проведени над 730 разговора повече в сравнение с февруари. По-голямата част от тези разговори са проведени след обявяването на извънредно положение след 13 март.

Същата тенденция се наблюдава и при подадените сигнали за домашно насилие. От фондация „Асоциация Анимус” уточняват, че броят подадени сигнали за месец март е 80 – най-високият регистриран брой от стартирането на горещата линия.

Очаква се подадените сигнали и броят на делата за защита от домашно насилие да се увеличат след края на извънредното положение, когато приключи и самоизолацията.

В България има няколко отворени линии, на които хора, станали жертва на домашно насилие, могат да потърсят помощ, подкрепа и съвет. На тези телефони на разположение остават специалистите – психолози, психотерапевти и социални работници.

Източник: Нова тв

Снимка: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции