<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61284" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени успяха да заснемат как COVID-19 заразява клетките в тялото (снимки)

09 Април 2020
0 2493

Снимки на точния момент, в който коронавирусът заразява клетка, бяха заснети от учени в най-големия медицински изследователски център в Латинска Америка.

Снимките са направени докато експерти от фондацията “Освалдо Крус” в Бразилия проучвали репликацията на вируса, известен като Sars-CoV-2.

Използвайки високотехнологичнен предавателен електронен микроскоп, който може да увеличава обекти до два милиона пъти, екипът заснел подробно процеса на това как коронавирусът заразява клетките.

Изображенията показват поредица от тъмни точки, които всъщност са вирусните частици на патогена.

На първата снимка (по-горе) тези частици се опитват да заразят и да навлязат в цитоплазмата на клетката, в която е клетъчното ядро, което съдържа генетичния ѝ материал.

Във втората снимка, Sars-Cov-2 започва процеса на заразяване:

Учени успяха да заснемат как COVID-19 заразява клетките в тялото (снимки)

В третата снимка вече е възможно да видите вирусни частици вътре в клетката:

Учени успяха да заснемат как COVID-19 заразява клетките в тялото (снимки)

Учените казаха в изявление, че използваните клетки не са човешки, а клетки, които първоначално са били изолирани от маймуни гриветка и редовно се използват в клетъчни експерименти в лаборатории.

„Заснемането на изображенията е безпрецедентно в Бразилия“, добавиха те.

Изображенията идват в момент, в който броят на случаите в световен мащаб наближава вече 1,5 милиона и вирусът в взел почти 90 000 жертви.

Учените по целия свят се надпреварват да разберат по-добре вируса и да разработят жизненоважните ваксини и лечения, които могат да доведат до приключване на пандемията.

„Когато това започна, думата, която бих използвал, за да опиша как работим, е отчаяние. Все повече обаче има този дух на сътрудничество и сме уверени, че науката е най-ефективната стратегия за излизане от пандемията“, каза Ник Камак от екипа на учените.

Източник: Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции