<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61200" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бразилски министър обяви, че Китай цели да постигне “световно господство” чрез пандемията от коронавирус

09 Април 2020
0 774

Бразилски министър предположи, че коронавирусната пандемия е част от китайски „план за световно господство“ в “Туитър” публикация, в която се подиграва и с китайските акценти.

Ейбръхам Уайнтрауб, министърът на образованието в Бразилия, предизвика възмущение в неделя, като намекна, че Китай, където вирусът бе идентифициран за първи път, има за цел да спечели от глобалната пандемия.

В очевиден опит да осмее и китайските акценти, той заместви буквата „р“ с главна буква „Л“, написвайки “БЛазилия” (BLazil) вместо “Бразилия” (Brasil). Впоследствие обаче той изтри публикацията.

Бразилски министър обяви, че Китай цели да постигне &#8220;световно господство&#8221; чрез пандемията от коронавирус

Китайското посолство в Бразилия отговори, като нарече публикацията на Уайнтрауб „стигматизираща“ и „силно расистка“.

“Искаме някои бразилски лица незабавно да коригират грешките, които са допуснали и да спрат с неоснователните обвинения срещу Китай”, заяви посолството в изявление публикувано в понеделник.

Ян Ванминг, китайският посланик в Бразилия, по-късно заяви, че все още чака официален отговор от бразилското правителство.

Това става по-малко от месец, след като синът на бразилския президент Едуардо Болсонаро предизвика дипломатическа вражда с Китай, като заяви, че страната е виновна за коронавируса. Той сравни справянето на Пекин с коронавирусната криза с отговора на бившия Съветски съюз и ядрената катастрофа в Чернобил.

Говорейки за нарастването на дипломатическото напрежение между двете страни, Маурисио Санторо, професор по международни отношения в държавния университет в Рио де Жанейро заяви, че “нещата стават доста сериозни, защото ескалират”.

“Беше достатъчно лошо, когато синът на президента каза тези неща. Сега това е министър – някой, който наистина е част от правителството. Ситуацията става много по-сложна”, добави той.

Източник: Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции