<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57357" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Фондацията на Бил Гейтс финансира домашни тестове за коронавирус

09 Март 2020
0 1298

Бил Гейтс и неговата благотворителна организация ще финансират нови тестове за коронавирус, които могат да се използват в домашни условия и които се очаква да бъдат пуснати в по-голямата част на силно засегнатите от коронавируса зони на Сиатъл през следващите седмици.

Тестът ще позволи на хората, изпитващи симптоми на коронавирус, да вземат проби от носа си и да ги изпратят в лаборатория за анализ.

Фондацията на Бил Гейтс финансира домашни тестове за коронавирус

След това резултатите ще бъдат налични в рамките на един до два дни, а хората, чиито тестове се окажат положителни, ще бъдат свързвани с местните здравни служби, пише “The ​​Seattle Times”.

Заразените също ще бъдат помолени да споделят информация онлайн за това къде са пътували и с кого са били в контакт. Това би улеснило здравните служители да уведомяват другите, които може да се наложи или да бъдат тествани за коронавирус или да бъдат поставени под карантина като предпазна мярка.

Тестовете също така ще позволят на властите да проследяват по-добре разпространението на вируса и да идентифицират потенциалните „горещи точки“.

Експертите, работещи по проекта, се стремят да засилят производството, така че да се справят с очакваното значително търсене по време и след пускането на продукта.

„Въпреки че има още много работа, нашият проект има огромен потенциал, който да помогне за справянето с епидемията“, каза Скот Доуел, ръководител на екипа.

Гейтс бе цитиран многократно, че едно от най-големите му опасения е, че световните правителства не са подготвени да се справят с бъдещи пандемии. Миналия месец той предупреди, че коронавирусът започва да се държи като патоген, който се появява “веднъж на век” с потенциала да убие повече хора от 66 000-те американци, загинали при грипната пандемия през 1957 г.

Фондацията на Бил Гейтс финансира домашни тестове за коронавирус

„Досегашните данни сочат, че вирусът има смъртност около 1 на сто“, пише Гейтс в “New England Journal of Medicine”.

„Този ​​процент би го направил много пъти по-тежък от типичния сезонен грип, поставяйки го някъде между грипната пандемия от 1957 г. (0,6%) и грипната пандемия от 1918 г. (2%)“, пише още той.

Азиатският грип от 1957 г. е убил 2 милиона души в световен мащаб, според Световната здравна организация, а фондацията на Бил и Мелинда Гейтс вече обеща 100 милиона долара за борба с новия вирус.

Гейтс също призова и за ускорено тестване на ваксини, като отбеляза, че няколко обещаващи кандидати вече се подготвят за клинични тестове.

„Ако някои от тези ваксини се окажат безопасни и ефективни при животните, те могат да бъдат готови за по-мащабни тестове още през юни“, твърди Гейтс.

“Откриването на лекраства също може да бъде ускорено и чрез използването на съединения, които вече са тествани за безопасност и чрез прилагане на нови скрининг техники, включително машинно обучение, за идентифициране на антивирусни средства, които биха могли да бъдат готови за мащабни клинични изпитания в рамките на седмици“, добави той.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции