<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59087" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Президентът ...

Хора целуват икона в столичен храм по време на служба без да спазват мерките за безопасност (видео)

22 Март 2020
0 2278

Кадри на БНТ2 показват как хора целуват икона по време на празнична неделната служба в храм “Въздвижение на Свеия Кръст Господен” в столицата, без да спазват препоръките за дистанция и без никакви предпазни средства.

Това се случва само ден, след като в обръщение от името на Светия синод митрополит Киприан призова миряните да се молят вкъщи и да се съобразят с мерките за безопасност в условията на пандемията от коронавирус.

Светият синод най-после призова: молете се у дома! (видео)

Напомняме, че на фона на все по-затягащите се мерки това е безотговорно и опасно. Неспазването на дистанция и липсата на предпазни средства в среда на големи групи хора създава особен риск от разпространение на заразата с коронавирус.

Възмутени потребители във Facebook не закъсняха с коментарите си от липсата социална ангажираност с проблема със заразата от коронавирус.

“Най-големия парадокс, докато ние седим в къщи да ги пазим, те се надпреварват кой да се зарази пръв”, написа под публикацията потребител.

“Трябва да се използва една лъжичка от стотици хора, да се целуват едни и същи предмети без дезинфекция във време на пандемия, която убива точно възрастните хора? Браво, доста отговорно”, добави Victor Stoyanov, който и разпространи видеото от телевизията.

Имаше, разбира се, и такива коментари, които защитават събирането и провеждането на църковните служби с аргумент, че хората сами отговарят за здравето и безопасноистта си.

В обръщението си вчера митрополит Киприан заяви:

“Проявете смирена мъдрост и останете вкъщи. Ние – пастирите Христови – ще се молим за вас и вашите семейства от дома на Отца ни – от Христовия дом. Всички енорийски свещеници са готови да се молят заедно с вас в домовете ви, просто ги приканете и те ще отзоват.” 

Апелираме към хората да проявяват повече грижа за себе си и близките си и да не пренебрегват риска от заразяване с COVID-19.

Видео: БНТ 2

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции