<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60450" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Властите в Китай са скрили размерите на епидемията от Covid-19, твърди разузнаването на САЩ

02 Април 2020
0 4382

Поверителен доклад на американското разузнаване твърди, че Китай умишлено са скрили данните за размера на епидемията от Covid-19 на територията на страната, предаде бТВ. Това важи както за бройката заболели, така и за смъртните случаи от болестта.

Източници на „Блумбърг“, разгласили новината, не дали повече информация за съдържанието на поверителния доклад. Според тях обаче „общото ни разбиране е, че Китай умишлено не са съобщили точната бройка на доказани и смъртни случаи“.

Докладът е предоставен на Белия дом преди една седмица.

Припомняме, че епидемията от коронавируса започна в китайската провинция Хубей в края на 2019 г., но до момента държавата е обявила около 82 000 доказани случая и едва 3300 смъртни случая. Тези числа, сравнени с повече от 189 000 случая и повече от 4000 смъртни случая в Съединените щати, звучат нереални.

Президентът Доналд Тръмп също коментира, че китайските данни за вируса „изглежда са по-откъм леката страна“.

Редица западни медии смятат, че китайските здравни власти многократно са сменили методологията си на регистриране на случаи на Covid-19. Освен това, първоначално към финалната бройка не са били добавяни безсимптомните случаи.

Съмненията на Запада се засилват и от публикации в китайската социална мрежа „Уейбо“. С отхлабването на карантинните мерките в Хубей, в Ухан е организирано раздаване на тленните останки на починалите на техните близки.

Всички загинали от болестта се кремират, а останките им се съхраняват в урни. Местните здравни власти определили осем погребални домове на територията на града, които да получават тези тленни останки и с организация – да ги предадат на близките на починалите.

Според различни потребители онлайн обаче само в два погребални дома са пристигнали над 5000 урни в рамките на два дни – бройка, която е значително повисока от държавните данни за жертви.

Жители на Ухан коментират онлайн, че крематориумите са работели денонощно, а погребални служители от цялата страна били командировани от държавата в провинция Хубей, за да подпомогнат работата на погребалните агенции.

Коронавирусът е бил в Италия още в края на миналата година?

Главният редактор на държавната китайска медия „Глобъл таймс“ Ху Ксижин заяви, че „докладът на американското разузнаване цели да отклони вниманието на хората от повишаването на смъртните случаи в Съединените щати“.

Според него, не е имало начин тази информация да бъде подправена в „днешен Китай“, особено в ситуация, която е привлякла толкова много световно внимание.

Източник: бТВ

Снимка: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции