<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=56554" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Амстердам мо...

Амстердам ще забрани продажбата на канабис на туристи

14 Февруари 2020
0 177

Кметицата на Амстердам се опита да спечели политическа подкрепа за почистването на пренаселения квартал “Червените фенери”, като заяви, че за една трета от чуждестранните туристи и близо половината британци ще бъде по-малко вероятно да посетят града отново, ако им бъде забранено да купуват канабис в кафенетата.

 

Фемке Халсема, която че иска да намали броя на търговските обекти продаващи канабис, прикачи резултатите от проучването си към писмо до нейните съветници, в което обяви намерението си да проучи как те могат да намалят привличането към наркотиците от страна на туристите.

 

Амстердам се бори да се справи с огромния брой посещаващи центъра на града до такава степен, че атракциите там вече не се рекламират.

 

Дом на 1,1 милиона души, градът привлича повече от 17 милиона посетители годишно, а общината особено държи да разубеди туристите да се възползват от “gedoogbeleid” или т. нар. „политика на толерантност“, спрямо канабиса.

 

 

Амстердам ще забрани продажбата на канабис на туристи

 

 

Проучването на Службата за изследвания, информация и статистика на Амстердам сочи, че 34% от всички, които посещават района “Singel”, където се намират “Червените фенери”, биха идвали по-рядко в града, ако чужденците нямат право да купуват канабис от кафенетата, а 11% от тях никога няма да дойдат отново.

 

От анкетираните британски посетители, 42% са казали, че ще се връщат в Амстердам доста по-рядко, ако това се случи.

 

Сред анкетираните от всички националности 40% заявили, че повече няма да употребяват марихуана или хашиш при посещенията си, ако такава забрана бъде приложена.

 

Един на всеки пет (около 22%) заявили пък, че ще помолят някой местен да им закупи марихуана, а 18% казали, че ще намерят друг начин да си купят.

 

100-те участвали в проучването са били на възраст между 18 и 35 години, по-голямата част от които (57%) заявили, че кафенетата, които продават марихуана играят важна роля при избора им да дойдат в Амстердам.

 

„За британските посетители “кофи шоповете” досега са най-често споменаваната основна причина да идват в Амстердам“, заяви говорител на Службата за изследвания, информация и статистика.

 

„Те посочват разходките или колоезденето през града по-рядко като основна причина и по-често посочват, че основната причина е евтиното пътуване“, добави той.

 

Халсема също така ще се опита да се справи с парадокса на холандската политика на толерантност.

 

Докато на лицензираните кафенета е разрешено да продават канабис, производството на дрога е незаконно. Резултатът от това е, че кафенетата използват “задна вратичка”, като често купуват дрогата от организирани престъпни групи.

 

В писмото си кметицата заяви, че иска да се проведе проучване през тази година за намаляване на привличането на туристите и регулиране на “задната вратичка”, тъй като ясното разделяне на пазарите между твърдите и леките наркотици е спешно, заради засилването на търговията с твърди наркотици.

 

Отделно, в четвъртък кметството на Амстердам заяви, че груповите обиколки на “Червените фенери” и другите райони на столицата, в които се практикува проституция, ще бъдат официално забранени от 1 април, докато екскурзионните обиколки в другите части на града ще трябва да се случват след изрично разрешение.

 

 

Амстердам ще забрани продажбата на канабис на туристи

 

 

Общинският съвет гласува също така да се ограничи и размера на разрешените обиколки до 15 души и да им се попречи да се спират на оживени места, като например по тесни мостове, пред домовете и на входовете на магазини и ресторанти в работно време.

 

Екскурзоводите, които нарушат правилата, ще бъдат глобявани по 190 евро.

 

Зам.-кметът Виктор Еверхард заяви, че обиколките на Червените фенери трябва да бъдат незаконни, тъй като е “неуважително сексуалните работници да се третират като туристическа атракция”.

 

Други обиколки обаче трябва да спазват нови, по-строги правила, за да се предотврати смущения за жителите и бизнеса, добави той.

 

Понастоящем през “Червените фенери”на Амстердам всеки ден минават до 115 групи от туристи, като повече от половината жители и фирми в центъра казват, че обиколките им пречат, а сексуалните работници се оплакват от насилствено поведение и снимките, направени без тяхното съгласие.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции